Szerbiában elindították a választási folyamatot

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) hivatalosan is elindította a választási folyamatot, s közölte, a szavazólap szürke, az ellenőrző lap pedig rózsaszín lesz. A választási listák leadási határideje április 8.

Dejan Đurđević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke az ülés után, amelyen meghatározták a választási folyamat lebonyolítására vonatkozó utasításokat és az űrlapokat, az újságíróknak elmondta, továbbították a szerb kormánynak az előre hozott parlamenti választások pénzeléséhez szükséges költségvetési eszközök jóváhagyására vonatkozó kérelmet.

A tervek szerint az idei választásokra 100 millió dinárral kevesebbet kellene költeni majd, mint a 2014-es választásokra, mondta Đurđević.

Kiemelte, a RIK minden űrlapot közzétesz a honlapján, s attól kezdve a pártok elkezdhetik az aláírásgyűjtést és a választási lista elkészítését.

Đurđević cáfolta egyes politikai pártok állításait, miszerint az űrlapokat előre meghatározták és kiosztották, s közölte, a RIK-nél csak most készítik el őket a politikai pártok azon javaslatai nyomán, amelyeket a mai ülésen fogalmaztak meg, jelenti a Tanjug.

Hozzátette, a Koszovói Irodának is továbbították a kérelmet arra vonatkozóan, hogy hivatalosan lépjenek kapcsolatba az EBESZ-misszóval, s készítsék el a jelentést arról, hogyan lehetne azon a területen lebonyolítani a választásokat.

Đurđević azt is elmondta, a választási anyagokat a Hivatalos Lap (Službeni glasnik) nyomtatja ki.

Kitekintő / Vajma.info

Felkapott hírek

Friss hírek