Támadásra készülnek a szíriai kormányerők?

  • Damaszkusz mozgósítja csapatait, hogy további stratégiailag fontos ellenzéki területeket foglaljon el.
  • Erről beszélt Mohamed Allús, a Szaúd-Arábia támogatta ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) főtárgyalója.
  • Allús közölte, a szíriai tűzszünet február 27-i hatályba lépése óta a szíriai kormányerők többször megsértették a megállapodást, és több, korábban a felkelők kezén lévő területet vontak irányításuk alá.

Damaszkusz mozgósítja csapatait, hogy további stratégiailag fontos ellenzéki területeket foglaljon el – közölte pénteken Mohamed Allús, a Szaúd-Arábia támogatta ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) főtárgyalója.

Allús közölte, a szíriai tűzszünet február 27-i hatályba lépése óta a szíriai kormányerők többször megsértették a megállapodást, és több, korábban a felkelők kezén lévő területet vontak irányításuk alá.

A HNC főtárgyalója szerint a fegyvernyugvás dacára a szíriai rezsim emellett többféle fegyvert, különösen harci repülőket és hordóbombákat vetett be.

Elmondta, hogy az utóbbi napokban a kormányerők ostromgyűrűjébe zárt ellenzéki területekre eljuttatott humanitárius segélyek „a szükségletek 10 százalékának kielégítésére sem elegendőek, és a legtöbb területre semmit sem szállítottak”.

Mohamed Allús a Törökország és Szaúd-Arábi támogatta Dzsais al-Iszlám (az Iszlám Hadserege) szíriai iszlamista felkelőcsoport tagja. A Dzsais al-Iszlám a HNC-hez tartozik, csakúgy, mint az iszlám jogrenden, a saríán alapuló állam létrehozására törekvő Ahrar as-Sam szíriai szélsőséges fegyveres csoport.

Aszaád az-Zúbi, a Tárgyalási Főbizottság vezetője hétfőn közölte, az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünet a teljes összeomlás szélén áll.

A tűzszünet életbe lépése óta szórványos harcokról érkeztek jelentések. Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter vasárnap a fegyvernyugvás megsértésével vádolta Oroszországot és a damaszkuszi kormányt is. Moszkva és Damaszkusz ezt következetesen tagadta.

Franciaország és Nagy-Britannia csütörtökön arra kérte Oroszországot és a szíriai rezsimet, hogy azonnal vessen véget a mérsékelt ellenzéki csoportok elleni támadásoknak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek