Berényi: március ötödike a megmaradásunkról szól

A március ötödikei szlovákiai parlamenti választás a megmaradásról és az önbecsülésről szól – jelentette ki, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szerdán Révkomáromban, a felvidéki magyar párt kampányzáróján.

Berényi József a rendezvényen rendkívülinek nevezte a hét végi szlovákiai parlamenti választás tétjét.

„Ez a kihívás a megmaradásunkról és az önbecsülésünkről szól, arról, hogy van-e még a magyarságban annyi erő, hogy egy magyar pártot visszajutasson a parlamentbe, van-e még politikai ereje ennek a közösségnek” – hangsúlyozta. Hozzátette: meggyőződése, hogy a felvidéki magyar közösségnek megvan ez az ereje, és ez a közös erő fogja visszajuttatni az MKP-t a parlamentbe.

Az MKP politikusa rávilágított: pártja kizárólag magyar szavazatokkal számolhat, ezekből pedig 9 százaléknyi van, aminek nagyobb hányadát kell megszerezniük a bejutáshoz, ezért a párt egy nyitott, sok új, fiatal a politikában kevésbé ismert arcot felvonultató választási listát és egy a olyan programot állított össze, amely az összes szlovákiai párt közül egyedüliként vállalja fel a magyarság megmaradásának kérdéseit.

„Rájöttünk, hogy egy szerelvényt csak akkor lehet igazán felgyorsítani, ha azt nem csak húzzák de tolják is” – mondta Berényi a párt választási listájáról, amelyet a közös összefogás olyan listájaként jellemzett, amely képes lesz megállítani és visszafordítani a felvidéki magyarság asszimilációját, az elvándorlást és a magyar régiók leszakadását.

A kampányzáró rendezvényen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is felszólalt.

Kelemen Hunor azt hangsúlyozta: a számbeli kisebbségbe szorult magyar közösségeknek „jó válaszokat” kell adniuk ahhoz, hogy meg tudják őrizni identitásukat, ezért arra biztatja a felvidéki magyarokat, hogy március ötödikén ne engedjék eltűnni azt a reményt, amely néhány év után ismét itt van előttük, s amely elsősorban önmaguk felépítéséhez szükséges képviseletük megteremtéséről szól.

Pásztor István beszédében a külhoni magyarok közös érdekeire mutatott rá, és a felvidéki magyar közösség önmagáért való kiállásának szükségességét hangsúlyozta.

Kitekintő / MTI

Friss hírek