Putyint is kiosztotta Gorbacsov

  • A politikai válság áthidalására és egy új európai biztonsági felépítmény létrehozására szólította fel a Nyugatot és Oroszországot Mihail Gorbacsov.
  • Gorbacsov a Novaja Gazeta című kormánykritikus orosz napilapban reményteljes fejleménynek nevezte a szíriai fegyvernyugvást és az iráni atomprogram körüli viták elcsitulását.
  • A szerdán 85. születésnapját ünneplő Nobel-békedíjas politikus szerint a világ csak szoros együttműködéssel menthető meg egy katasztrófától.
  • A tekintélyelvű kormányzási stílus gazdasági és politikai zsákutcába vezette az országot – vélekedett Gorbacsov.

A politikai válság áthidalására és egy új európai biztonsági felépítmény létrehozására szólította fel a Nyugatot és Oroszországot Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, a „glasznoszty és a peresztrojka atyja” hétfőn.

Gorbacsov a Novaja Gazeta című kormánykritikus orosz napilapban reményteljes fejleménynek nevezte a szíriai fegyvernyugvást és az iráni atomprogram körüli viták elcsitulását.

A szerdán 85. születésnapját ünneplő Nobel-békedíjas politikus szerint a világ csak szoros együttműködéssel menthető meg egy katasztrófától.

Gorbacsov az Egyesült Államokat tette felelőssé az amerikai-orosz kapcsolatok jelenlegi, aggasztó állapotáért. „Minden azzal kezdődött, hogy a Nyugat kikiáltotta magát a hidegháború győztesének” – vélte. Washington ma ki akarja építeni katonai jelenlétét Közép- és Kelet-Európában.

A volt szovjet elnök szerint a problémák forrása a két fél közti bizalom megrendülése. Gorbacsov szerint felesleges és lehetetlen Oroszország elszigetelése, hiszen szükség van rá a problémák megoldásához.

A politikus eközben „valódi demokrácia” felépítésére szólította fel a moszkvai vezetést. A tekintélyelvű kormányzási stílus gazdasági és politikai zsákutcába vezette az országot – vélekedett Gorbacsov.

Kitekintő / MTI

Friss hírek