Megkezdődött a választás Iránban

  • Megkezdődött péntek reggel a kettős választás Iránban.
  • A mintegy 55 millió választásra jogosult arról dönthet, kik kapjanak helyet a parlamentben, valamint az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjéről határozó Szakértők Tanácsában.
  • A választás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben.

Megkezdődött péntek reggel a kettős választás Iránban, amelynek során a mintegy 55 millió választásra jogosult arról dönthet, kik kapjanak helyet a parlamentben, valamint az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjéről határozó Szakértők Tanácsában.

A választás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben. Helyzetüket nehezíti, hogy az Őrök Tanácsa, akárcsak korábban, most is jelentősen megrostálta a reformer jelölteket, többségüket kizárta a választásból. Az iszlám köztársaság államberendezkedése szerint a testület feladata elvben az, hogy alkotmányos és vallási szempontból szentesítse a jelöltek indulását, megállapítva, hogy megfelelnek-e az iszlám előírásainak.

A teheráni törvényhozás 290 képviselőjét választják meg pénteken. A parlamentnek, amelyben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenei ajatolláhé a végső szó, az ország külpolitikájára csak korlátozott befolyása van. Ha viszont a reformereknek sikerül jelentős befolyásra szert tenniük a parlamentben, az megerősítheti Róháni elnök politikai helyzetét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenei utóda, az iszlám köztársaság következő legfőbb vallási és politikai vezetője.

A reformerek és a konzervatívok egyaránt a választási részvételre buzdították az embereket.

„A nagy részvétel kiábrándítja majd ellenségeinket” – nyilatkozott Hamenei, miután leadta szavazatát.

Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh, korábbi iráni elnök, a reformer erők egyik vezéralakja, arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a mérsékeltek gyengén szerepelnek a választásokon, az „nagy veszteség lenne az iráni nemzetnek”.

Haszan Róháni elnök az IRNA állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint sokan mennek majd szavazni.

„A választás egy ország politikai függetlenségének a jelképe. A választással az emberek az ország jövőjéről döntenek” – húzta alá az elnök, aki maga is versenybe szállt, hogy bekerülhessen a Szakértők Tanácsába.

A nagyjából 53 ezer szavazóhelyiség helyi idő szerint reggel 8 órakor nyitott, és a szabályok szerint 18 órakor (magyar idő szerint 15.30-kor) zár majd. Az első eredmények ezután 24 órán belül várhatók.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »