Szíria: Damaszkusz elfogadta a tűzszünetet

  • A Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi rezsim elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről.
  • A szíriai kormány leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az Iszlám Állam és az al-Kaida ellen továbbra is fel fog lépni.
  • Washington és Moszkva közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás.
  • A szíriai ellenzék is elfogadja a fegyvernyugvást, amennyiben a kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának.

A Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi rezsim elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről – jelentette kedden a Sana szíriai állami hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva.

A szíriai külügyi tárca közlése szerint a kormány általában véve leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló csoportok tagjai ellen továbbra is fel fog lépni. A szíriai kormány Oroszországgal együttműködve határozza meg, pontosan melyek azok a csoportok és területek, amelyekre az „ellenségeskedés abbahagyásáról” szóló terv nem vonatkozik – derült ki a minisztérium közleményéből.

A tárca fontosnak nevezte a határok szigorú ellenőrzését, amelyre azért van szükség, hogy meg tudják állítani a helyi fegyveres csoportok külföldi támogatását, ezzel pedig elejét vegyék annak, hogy ezek a szervezetek megerősítsék képességeiket vagy megváltoztassák pozícióikat, s így tönkretegyék a tűzszüneti megállapodást. A dokumentum szerint a szíriai hadsereg továbbra is fenntartja magának a jogot arra, hogy válaszoljon ezeknek a csoportoknak a szíriai civilek vagy a biztonsági erők ellen irányuló esetleges támadásaira.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás, amely ugyanakkor nem vonatkozik az IÁ-ra és az al-Kaida helyi ágának számító an-Nuszra Frontra sem. A szemben álló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről. A Szaúd-Arábia támogatását élvező szíriai ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) már hétfő este jelezte, hogy elfogadja a fegyvernyugvást, amennyiben a szíriai kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának, a légi és tüzérségi támadásoknak, valamint szabadon engedi a foglyokat.

A szíriai kormány és a HMC közötti közvetlen béketárgyalások február 3-án Genfben összeomlottak a kormány nagyszabású offenzívája miatt.

A török kormány kedden közölte, hogy a február 27-től esedékes szíriai tűzszünet idején is jogot formál arra, hogy megvédje területét, és ha kell, megtorló támadást hajt végre az észak-szíriai kurd milíciák ellen. Erről Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes beszélt Ankarában, a külföldi hírügynökségek tudósítói előtt.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres erő ellenőrzése alatt álló területek ellen Törökországból indított tüzérségi lövések kizárólag önvédelemből történnek, és nem szándékos támadásról van szó. A török kormány a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és szíriai fegyveres szárnyát, az YPG-t tartja felelősnek a múlt szerdán Ankarában elkövetett öngyilkos merényletért. Ezenkívül számos, a határvidéken elkövetett támadást ír az YPG számlájára, ezeket a vádakat azonban a kurd milícia visszautasítja.

Kurtulmus azt is elmondta, hogy bár Törökország üdvözli az ideiglenes szíriai fegyvernyugvást, fenntartásai vannak Oroszországgal kapcsolatban, amely szerinte ennek ellenére akár folytathatja a civilek elleni légicsapásokat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »