Trump fölényes győzelmet aratott

  • Az előrejelzéseknek megfelelően Donald Trump megnyerte a Dél-Karolinában tartott republikánus előválasztásokat.
  • Hillary Clinton is hozta a formát, a nevadai jelölőgyűlés az ex-külügyminiszter győzelmével zárult.
  • Megint szűkült a republikánus párt jelöléséért folyó harc mezőnye.

Február 20-án tartották az amerikai előválasztások következő fordulóit. Dél-Karolinában a republikánus előválasztáson Donald Trump ingatlanmogul végzett az első helyen, a leadott szavazatok 32 százalékát megszerezve. Az amerikai előválasztások történelmében az a jelölt, aki New Hampshireben és Dél-Karolinában is megnyerte az előválasztást, megszerezte a pártja jelölését is. A második helyért vívott szoros versenyben Marco Rubio floridai szenátor ezer szavazattal többet szerzett ellenfelénél, Ted Cruznál, így a texasi szenátornak a harmadik hellyel kellett megelégednie. A forduló után Rubio úgy nyilatkozott, hogy a republikánus párt jelöléséért folytatott küzdelem már csak három szereplős. A szintén a párt színeiben kampányoló Jeb Bush, Florida állam volt kormányzója és George W. Bush testvére felfüggesztette kampányát a dél-karolinai eredmények láttán. 

A Nevadában megrendezésre kerülő demokrata jelölőgyűlés kimenetele nem volt ilyen egyértelmű. Hillary Clinton a szavazatok 53 százalékát szerezte meg, a New Hampshire-ben fölényes győzelmet arató vermonti szenátor, Bernie Sanders így végül a második helyen végzett, 47 százalékkal. Sanders hosszú távú esélyei egyre kétségesebbek. Nevadában szoros versenyt követően került sor a jelölőgyűlésekre, Sanders azonban mégis alulmaradt, és a következő fordulók sem kínálnak sok vigaszt számára. Dél-Karolinában annyira sem tudott felzárkózni Clinton mellé, mint Nevadában, és március 1-jén, a szuperkedden, mikor egyszerre több államban is sor kerül az előválasztásokra, hátrányba kerülhet, köszönhetően Clinton széles népszerűségének az afroamerikai szavazók körében.

A következő állomás a republikánusok számára Nevada lesz, február 23-án, míg a demokraták Dél-Karolinában fognak megmérkőzni 27-én. 

Koppány Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »