Az Iszlám Állam Amerikában vetné be vegyi fegyvereit

  • Az Iszlám Állam terrorszervezet amerikaiak ellen akarja bevetni vegyi fegyvereit.
  • Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak kijelentéséhez, hogy az IÁ rendelkezik vegyi fegyverrel.
  • Az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyver alkalmazásával próbálja meg érvényesíteni akaratát.

Az Iszlám Állam terrorszervezet amerikaiak ellen akarja bevetni vegyi fegyvereit – állította James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) pénteken az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

James Clapper a fórum titkosszolgálati vezetőkkel folytatott panelbeszélgetésén elmondta: elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak kijelentéséhez, hogy az IÁ rendelkezik vegyi fegyverrel – főleg mustárgázzal -, és számos esetben be is vetette azt, ami igen jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyver alkalmazásával próbálja meg érvényesíteni akaratát.

A nemzetközi terrorizmus történetének új fordulata egy „aggasztó trend” kibontakozásához vezethet, és gyökeres változást eredményezhet az IÁ felemelkedése révén kialakult konfliktusokban – tette hozzá a DNI igazgatója.

Mindez az Egyesült Államokat is fenyegeti, mert vannak arra utaló adatok, hogy az IÁ legalábbis „szeretné” használni vegyi fegyvereit „ellenünk” – mondta James Clapper. A több titkosszolgálat munkáját összehangoló DNI igazgatója arról nem szólt, hogy értesüléseik szerint az Egyesült Államok területén vagy máshol történhet-e ilyen merénylet.

A DNI vezetőjéhez hasonlóan nyilatkozott a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, John Brennan is, aki a CBS amerikai televíziónak azt mondta, hogy az IÁ képes klór- és mustárgáz előállítására és a mérges gázokat már több alkalommal be is vetette ellenségei ellen.

Arra a kérdésre, hogy az IÁ képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, John Brennan a televízióban pénteken sugárzott összeállításban azt válaszolta: lehetséges, hogy ez bekövetkezik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »