Állami kitüntetést kapott Szerbiában a magyar egyesület

Magasrangú szerbiai állami kitüntetésben részesült február 15-e, az államiság napja alkalmából a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. A közösségért tett érdemeiért és a kultúra területén kifejtett tevékenységéért Tomislav Nikolić szerb elnök Arany Érdeméremmel tünteti ki az egyesületet.

Mint korábban megírtuk, az állami elismerések idei kitüntetettjei között van többek között Mira Stupica színésznő, Puriša Đorđević rendező, Arnaud Gouillon, a Szolidaritás Koszovért (Solidarnost za Kosovo) egyesület elnöke és a Matematikai Gimnázium is.

Érdemérmet kapnak továbbá a YU grupa tagjai, Žika és Dragi Jelić, Zvonko Bogdan énekes, Duško Gojković dzsesszzenész, valamint Donka Špiček, a belgrádi televízió gyerekprogramjának egykori szerkesztője. A kitüntetéseket az államiság napja alkalmából Tomislav Nikolić szerb elnök fogja átnyújtani.

Szerbia február 15-én ünnepli az államiság napját, emlékezve arra, hogy 1804-ben ezen a napon kezdődött az első szerb felkelés az orašaci gyűlésen, 1835-ben pedig Kragujevacon ezen a napon hozták meg Szerbia első alkotmányát. A szkupstina 2001-ben döntött úgy, hogy a sretenjei alkotmány meghozásának napja állami ünnep lesz, 2012 óta pedig kétnapos ünnep, tehát február 15-e és 16-a is munkaszüneti nap.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »