Drágábbak lehetnek a szavazatok

Az új szlovák választási törvény büntetné a szavazócédulákkal való visszaélést, egyelőre azonban nem tudni, valóban hatékony lesz-e a jogszabály, írja az Új Szó.

Az önkormányzatok a napokban már értesítették a lakosságot, hogy a március 5-ei parlamenti választások során pontosan hol és mikor adhatják le szavazatukat. Arra is figyelmeztetik a szavazókat, hogy a szavazóhelyiségből tilos kivinni a fel nem használt szavazócédulákat, ellenkező esetben 33 eurós büntetést kaphatnak. Ez a 2014-ben jóváhagyott új választási törvény új passzusa, a korábbi szabályok ugyanis nem rendelkeztek a fel nem használt cédulákról.

Nyílt titok, hogy ezzel a jogszabályi űrrel gyakorlatilag minden választások alkalmával vissza is éltek a szavazatvásárlásban érdekelt jelöltek. Több módszer létezik, az egyik legismertebb az ún. választási vonat. Ennek lényege, hogy a csalásban részt vevő első választó üres borítékot dob be és kihozza annak a pártnak a szavazólapját, amelyik jelöltje „megvette őt”. A csalást lebonyolító szervező ezen bekarikázza a négy „megfelelő” jelöltet, majd odaadja a csalásban részt vevő második szavazónak. Ő ezt a cédulát teszi a borítékba és dobja az urnába, valamint kihozza azt a szavazólapot, amit ő kapott a bizottságtól. A szervező ezen bekarikázza a jelölteket, és minden újra kezdődik. A lebukás veszélye miatt a készpénzes kifizetéseket a választások után oldják meg, úgy, hogy nemritkán az ígért összeget számlára teszik a választások előtt, amihez sikeres választásokat követően fér hozzá a megbízott intéző. Értesüléseink szerint az önkormányzati választások mellett a parlamenti választásokkor a legnagyobb az érdeklődés a szavazatok iránt, melyek ára 3–6 euróközött mozog.

A választási törvény új intézkedése akkor lehetne valóban hatékony, ha a szavazatok anonimitását megőrizve minden szavazó fel nem használt szavazócéduláit ellenőriznék. Ezeket a szavazóhelyiségben egy kijelölt helyen gyűjtik össze. A törvény viszont az ellenőrzés módjáról nem rendelkezik. Nagy Károly, az Állami Választási Bizottság Híd által jelölt tagja nem tudta megmondani, hogy az egyes választási bizottságok milyen utasításokat kapnak az új passzussal kapcsolatban. „A bizottságot ezzel a konkrét kérdéssel eddig még nem keresték meg” – mondta lapunknak Nagy, hozzátéve, hogy a helyi testületek képzése és az azzal kapcsolatos határozatok a belügyminisztérium kompetenciájába tartoznak.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »