Szlovákia: hét párt kerülne a parlamentbe

A Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerné a márciusban esedékes szlovákiai parlamenti választást, amelyen hét párt kerülne a pozsonyi törvényhozásba, köztük a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyespárt is – derült ki az MVK közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, melynek eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette csütörtökön.

A január utolsó hetében készült felmérés szerint Robert Fico kormánypártja a szavazatok 32,1 százalékával nyerné meg a választást, 58 parlamenti mandátumot szerezne a 150 tagú pozsonyi törvényhozásban, ahol jelenleg 83 képviselője van. Az elmúlt két hónapban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásokhoz képest a mostani felmérés hozta a leggyengébb eredményt Ficóék számára.

A második legerősebb eredménnyel egy parlamenten kívüli párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka által alapított Háló (Siet) jutna be a törvényhozásba, 14,6 százalékos eredménnyel.

A harmadik legjobb eredményt a jelenleg ugyancsak parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) mérte az MVK. Az SNS-nek – amelynek magyarellenes retorikája gyakorlatilag eltűnt miután a párt éléről néhány éve távozott a magyarellenes kijelentéseiről hírhedt Ján Slota – már huzamosabb ideje biztos bejutást mérnek. A mostani felmérés szerint 10,1 százalékos támogatottsága van a pártnak.

A négy évvel korábbi parlamenti választáson csaknem kilenc százalékot szerzett KDH, amely jelenleg a legerősebb frakcióval rendelkező ellenzéki párt a pozsonyi törvényhozásban, a voksok 8,2 százalékára számíthat.

Bekerülne a parlamentbe a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyespárt, amelynek 6 százalékot mért az MVK.

A populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő mozgalom, amely ezúttal a KDH-ból kilépett Daniel Lipsic által alapított Nova nevű új párttal együtt indul, az MVK felmérésében 5,9 százalékos támogatottságot szerzett.

A pozsonyi parlamentbe való bejutáshoz elégséges támogatottságot szerző pártok listáját a Berényi József vezette MKP zárja, 5,1 százalékos eredménnyel. A felvidéki magyar pártnak, amely 2012-ben a voksok 4,28 százalékát megszerezve a parlamenten kívül maradt, az elmúlt egy évben többnyire az 5 százalékos küszöb feletti eredményeket mértek a közvélemény-kutatásokban.

Az MVK felmérése szerint a jelenlegi parlamenti pártok közül ketten esnének ki a törvényhozásból: a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) és az egykori kétszeres kormánypárt, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) is.

Kitekintő / MTI

Friss hírek