Trump szárnyal, a demokraták fej fej mellett

  • Elnökválasztási előrejelzések, statisztikák, és a jelentőségük.
  • A republikánusoknál egyoldalú lenne a verseny?
  • Hillary Clinton támogatottsága csökken,O’Malley a háttérbe szorul, Bernie Sanders pedig az élre tör.
  • Ki is az a Bernie Sanders?

Egy év van még hátra és Amerika új elnököt választ, az amerikaiak többsége azonban úgy véli, a jelenlegi jelöltek között nincs olyan, aki „megfelelő elnök” lenne. Sőt, a PEW Research Center felmérése szerint a megkérdezettek többsége inkább a „borzalmas” jelzővel élt az elnökjelölt-aspiránsok esetleges elnöki szereplését firtató kérdéseknél.

Az amerikai elnökválasztást megelőző időszakban az egyes indulók népszerűsége gyorsan változik, mondhatnánk, napról napra. Hozzátartoznak azonban a versenyhez a különböző, független és kevésbé független elemzőintézetek alapos kutatásai, amivel a legaktuálisabb választói preferenciákat kívánják feltárni. Egy-két százalékos elmozdulás az egyik jelölt esetében fontos üzenetet hordozhat az adott induló népszerűségének megugrásáról, vagy éppen zuhanásáról, és az ellenfelek esélyeinek változásáról is hírt adhat. A hónapról hónapra változó, a választói szándékot megjósolni próbáló kimutatások és kutatások között nehéz eligazodni. Habár az adatok gyorsan változnak, van néhány jelenség, amire érdemes lehet odafigyelni.

Az előválasztás február 1-jén Iowa, és február 9-én New Hampshire államokban kezdődik meg, az itteni eredményeknek nagy jelentőséget tulajdonítanak az elemzők. A tapasztalatok szerint a jelölt, aki New Hampshireben győzni tud az előválasztáson, jó esélyekkel indul az elnöki jelölésért is. 

Trump, a nemzeti közvélemény-kutatások sztárja

Donald Trump, floridai ingatlanmágnás és republikánus jelölt pár napja új országos rekordot ért el a republikánus szavazók között, 41 százalékos támogatottsággal. Az országos szint mellett az előválasztásokat megnyitó iowai felméréseket is vezeti. Trump, akit megosztó, néha zavarba ejtő kijelentései miatt kezdetben sokan csak egy bohócnak tartottak, jelenleg jó eséllyel pályázhat a republikánus párt jelölésére. A második helyen Ted Cruz texasi szenátor áll, tizenkilenc százalékkal, őt követi Marco Rubio kilenc százalékával. A csütörtök este megrendezésre kerülő elnökjelölti vitán a sort vezető Trump úgy döntött, nem is kíván részt venni. (Állítása szerint összetűzésbe keveredett a FOX televízió műsorvezetőjével, és a hölgyet, Megyn Kellyt alkalmatlannak és ellenségesnek titulálta.) Úgy tűnik, ezt meg is teheti, hiszen a választók közül a Trumpot támogatók közül tízből heten már biztosak abban, hogy kire fognak voksolni, és több alcsoport (pl. a férfiak és a nők, fiatalok és öregek) esetében is magabiztos előnyt élvez Ted Cruzzal szemben. 

A demokrata oldalon szorosabb küzdelemre számíthatunk

A másik oldalon meglepő eseményeknek lehetünk tanúi. A 74 éves vermonti szenátor, Bernie Sanders New Hampshireben magabiztosan vezet a felmérések szerint, és Iowában egy százalékpontos előnyre (47 és 46 százalék) tett szert Hillary Clinton ellen. A szociális juttatásokkal, adóemeléssel és a „köznépnek” kedvező döntésekkel kampányoló Sanders annak ellenére áll a közvélemény-kutatások élén, hogy később kezdte kampányát a két államban, mint Clinton. Hillary Clintont, egykori first ladyt ezzel szemben inkább az óriásvállalatok és a „pénzes” csoportok kiszolgálójának tekintik. Talán ennek köszönheti népszerűségének csökkenését, rengetegen, akik korábban őt pártolták, most a bizonytalanak csoportját erősítik. Martin O’Malley jelentősen lemaradt a versenyben, népszerűsége jelenleg az éppen mérhető egy százalék körül mozog. Pár hónapja még úgy tűnt, Clintonnak nem lesz valódi kihívója, ezzel szemben a legfrissebb adatok szerint szoros versenyre számíthatunk. 

Maga mellett érvelve Clinton leginkább a tapasztalatot emelte ki Sandersszel szemben. Kiemelte a külügyminiszteri évei alatt szerzett tudását és tapasztalatát, ami miatt alkalmasabb lehet az elnöki posztra, mint riválisa. A demokrata párt soraiban végzett felmérés szerint a megkérdezettek 42 százaléka Clintonnak „nagyon jó” esélyeket jósol, míg Sanders esetében a többség nem ilyen optimista. Árnyalja a képet, hogy Sanders a demokrata párt felé hajló, független szavazók körében nagyobb támogatásra számíthat, mint Clinton.

Ki is az a Bernie Sanders?

Bernie Sanders 2015 közepén jelentette be indulását az elnöki posztért. Alig pár hónap alatt jelentősen nőtt az őt támogatók száma, a Hillary Clintont elutasító szavazók többsége is Sanders támogatása mellett döntött. Beszédeire tömegesen érkeznek az emberek, támogatói között tudhatja az amerikai középosztály jelentős részét, és a fiatalok között is nagy népszerűségnek örvend. Kampánya középpontjába a jövedelmi és jóléti különbségeket állította, melyek szerinte az amerikai középosztályra nézve súlyos problémát jelentenek.

Érdekesség, hogy támogatóitól nem fogad el bizonyos összegnél nagyobb kampánytámogatást, így akarja hangsúlyozni, hogy ő független a fennálló rendszertől, és nem fogja hagyni, hogy óriáscégek és vállalatok befolyásolják. Elhíresült szándéka, hogy az amerikai „felső két százalék”-ot érintő adókat növelné, míg a közép- és alsóosztály adóit csökkentené. Ellenzi az offshore bankolás lehetőségét, úgy véli, a legnagyobb vállalatok által elkerült befizetendő adókat az amerikaiak hasznára lehetne fordítani. A kieső pénzeket a „kisvállalkozásokra és a dolgozó emberre” költené. A bevándorlás kérdésében is a „nép” érdekét tartaná szem előtt, a külföldről érkező munkaerőt az amerikaiakkal szembeni „szükségtelen versenynek” nevezte. Támogatná a marihuána szövetségi szintű legalizálását és szabályozott forgalmazását, és az alkohol és dohánytermékekhez hasonlóan megadóztatná azt.

Koppány Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »