EU: nyílik a kapu a határellenőrzés meghosszabbítása előtt

  • A tagállamok belügyminiszterei hétfőn felkérték az Európai Bizottságot a belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó átmeneti tagállami intézkedések meghosszabbítását lehetővé tevő jogi lépések kidolgozására.
  • Dmitrisz Avramopulosz biztos szerint Olaszországban és Görögországban 4-5 héten belül működőképes lesz az összes regisztrációs pont, amelyet követően senki számára nem lesz többé kibúvó a menekültek áthelyezése alól.

A 28 uniós tagállam belügyminiszterei hétfői amszterdami informális tanácskozásukon felkérték az Európai Bizottságot a belső határellenőrzés meghosszabbítása előtt az utat megnyitó jogi háttér kidolgozására. Ezt Klaas Dijkhoff, a migrációs politikáért felelős holland miniszter jelentette be az ülés után.

A miniszter Görögországra célozva hozzátette, a Bizottság felkérése nem egyes tagállamok schengeni övezetből való kirekesztésére irányult, hanem annak a lehetőségnek a biztosítására, hogy a menekültáradat folytatódása esetén a tagállamok jogszerűen meghosszabbítsák a belső határellenőrzés visszaállítására irányuló nemzeti intézkedéseket. Ezeket a jelenlegi körülmények között maximum hat hónapig lehet fenntartani, ami azt jelenti, hogy május közepe után például Németország a jelenlegi helyzetben már nem tarthatná fenn szabályosan az útlevél-ellenőrzést a határain.

A miniszterek ezért konkrétan arra kérték a Bizottságot, hogy a schengeni határkódex 26-ik cikkének alkalmazásának feltételeit dolgozza ki, amely a 6 hónapos időszak után szélsőséges esetben akár további 18 hónapra (összesen tehát 2 évre) is lehetővé tenné a schengeni szabályok felfüggesztését. A 26-ik cikk értelmében, ha a Bizottság súlyos és tartós hiányosságokat talál a schengeni külső határok őrzésében, akkor a Tanács ajánlására a tagállamok a határ egész szakaszán, vagy annak egy részén visszaállíthatják – maximálisan 24 hónapra – a határellenőrzéseket. Így meglenne a jogi háttér a belső határellenőrzések szabályos fenntartására. „A Bizottság alaposan mérlegeli majd, hogyan célszerű a legjobban eljárni. Schengen helyreállítása a célunk” – jelentette ki Dmitrisz Avramopulosz.

A belügyi tanács a holland miniszter tájékoztatása szerint egyetértett abban, hogy nem lehet tovább késlekedni az eddig meghozott döntések végrehajtásával. Emlékeztetett rá, hogy ez párhuzamosan feltételezi a törökökkel a menekültek megszűréséről szóló megállapodás minél gyorsabb végrehajtását (az év első három hetében több mint 30 ezer menekült lépte át a török-görög határt), a regisztrációs pontok (ún. hotspotok) teljes beüzemelését, a menekültek áthelyezésének beindítását, és Görögországban, valamint a nyugat-balkáni útvonalon új férőhelyek kialakítását az ottragadó migránsoknak.

A miniszterek a Frontexet is felkérték arra, hogy vizsgálja meg, miként lehetne rugalmas módon fokozni a készültséget a görög-macedón határon. Klaas Dijkhoff azonban világossá tette, hogy rövid távon – a holland elnökség által korábban említett 6-8 héten belül – reálisan a török erőfeszítések fokozásától várhatja csak az EU a menekültáradat hanyatlását.

A menekültpolitikáért felelős biztos szerint Olaszország és Görögország kötelezettséget vállalt arra, hogy 4-5 héten belül valamennyi hotspot 100 százalékosan működőképes lesz. „Ezt követően senkinek sem lesz alibije arra, hogy ne vegyen részt a menekültek tagállamok közötti áthelyezésében” – figyelmeztetett Dmitrisz Avramopulosz.

Dijkhoff szavaiból az is kiderült, hogy a Tanács határozott támogatásáról biztosította az Európai Bizottság decemberi javaslatát az európai határ- és parti őrség felállítására. A támogatás mértékéből ítélve a holland miniszter szerint reális lehetőség van a közös tanácsi álláspont június vége előtti elfogadására. A tagállamok a témát érintve hangsúlyozták, hogy a döntéshozatali folyamatban (amikor tehát a majdani határőrségnek a külső schengeni határra történő kiküldéséről döntenek) végig biztosítani kell a tagállamok és a Tanács központi szerepét. Ami virágnyelven azt jelentheti, hogy a Bizottság által javasolt döntéshozatali eljárás változáson mehet keresztül a tagállami tárgyalások során.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »