A palesztin munkásokat kitiltották a zsidó telepekről

  • Az izraeli hadsereg kedden ideiglenesen kitiltotta a palesztin munkavállalókat a ciszjordániai zsidó telepekről, mivel két nap alatt két késelés történt.
  •  Az ipari övezetekbe továbbra is beengedik a palesztin munkásokat.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a biztonság érdekében hozott intézkedés szükségszerűségét naponta felülvizsgálják. A palesztinokat továbbra is beengedik az ipari övezetekbe, viszont ideiglenesen kitiltották őket a zsidó telepekről. Az intézkedés hátterében az elmúlt napok során palesztin támadók által zsidók ellen elkövetett erőszakos cselekmények állnak. Vasárnap Otniel zsidó telepen egy hatgyermekes anyát, Dafne Meirt ölték meg otthonában, hétfőn pedig Tekoa izraeli telepen egy harmincéves terhes nő sebesült meg késelés következtében. Kedden őrizetbe vették a megölt harmincnyolcéves Dafna Meir gyilkosát, egy palesztin fiatalt.

Jelenleg mintegy félmillió zsidó él több, mint száz izraeli telepen, melyeket az 1967-es izraeli megszállás után létesítettek Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi joggal ellentétes, bár Izrael ezt tagadja.

A palesztin munkavállalók kitiltása a zsidó telepekről körülbelül huszonhatezer palesztin munkás életét nehezíti meg, akik izraeli telepeken dolgoznak. A palesztinok a szigorítás ellenére beléphetnek a zsidó telepeken található körülbelül ezer gyárba a húsz ipari övezetben. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta a meggyilkolt Dafna Meir családjának, hogy az elkövető házát elrettentésképpen le fogják rombolni. Az izraeli kormányfő a palesztin vezetést vádolta ismét a zsidók elleni uszítással. Netanjahu szerint a nevükön kell nevezni a felelősöket, és rámutatott, hogy a Palesztin Hatóság és a Hamász zsidók elleni uszító propagandája vezetett a késelésekhez.

Válaszul Mahmúd Abbász palesztin elnök azt nyilatkozta, hogy „őt bármely személy minden csepp vére aggodalommal tölti el”. Hozzátette, hogy „a palesztinok kitartanak a földjük mellett a kétségbeesésre okot adó helyzet ellenére és annak dacára, hogy az izraeli vezetés minden ajtót bezár a béke előtt”.

Az elmúlt négy hónapban huszonhét izraeli halt meg késeléses támadás, szándékos gázolás vagy lövés következtében palesztin elkövető erőszakos cselekedete folytán. Eközben legalább százötvenöt palesztin halt meg ebben az időszakban. Izrael szerint utóbbiak voltak a támadók, akiket áldozataik vagy a biztonsági erők lőttek le az erőszakos cselekmények során. Sok palesztin halt meg az izraeli biztonsági erőkkel folytatott harcok miatt.

Kedden megjelent a Human Rights Watch emberi jogi szervezet legújabb jelentése, amely kiemeli, hogy a zsidó telepeken működő vállalkozások hozzájárultak egy eredendően jogellenes és jogsértő rendszer létrejöttéhez, amely megsérti a palesztinok jogait. Így felszólította a vállalkozásokat, hogy emberi jogi megfontolások miatt vonuljanak ki a térségből, és ne támogassák tovább a zsidó telepeket működésükkel. A százhatvankét oldalas jelentés kifejti, hogy hogyan segítik elő a vállalkozásuk saját növekedésükkel a zsidó telepek gyarapodását és fejlődését, és miként húznak hasznot az izraeli hatóságok palesztinokat hátrányosan megkülönböztető politikájából, a zsidó telepek előnyben részesítésének kormányzati politikájából.

Az izraeli Külügyminisztérium „egyoldalúnak” minősítette a jelentést, amely szerintük „veszélyezteti palesztin munkavállalók ezreinek megélhetését, tönkreteszi a békés együttélés ritka példáit, a zsidók és a palesztinok közötti koordinációt és együttműködést”.

Bihari Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »