Brazília: a válság elérte a bányászatot

A brazil bányaipari óriás, a Vale bejelentette, hogy ötmilliárd dolláros hitelkeretéből hárommilliárd dollárt lehív, hogy biztosítsa a cég likviditását, és fedezze a korábbi kötvénykibocsátásokkal kapcsolatos hiteltörlesztésből eredő költségeket addig, amíg elindul a cég eszközeinek eladása. 

A világ legnagyobb vasérctermelő vállalatára óriási hatással volt az acélfeldolgozás területén elszenvedett árzuhanás: elemzők szerint a cég negatív kereskedelmi mérleggel zárhat idén.

A hiány orvoslására a Vale eladásra bocsátja a vállalat eszközeit, beleértve hatalmas vasércszállító teherhajóit. A cég vezetősége elmondta, a 3 milliárd dolláros hitel szükséges a vállalat fennmaradásához addig, amíg sikerül nyélbe ütni egy mozambiki szénbánya eladását a hozzá tartozó kikötővel és vasúthálózattal együtt. A bányászati cég megerősítette, hogy igyekszik eladni hosszú lejáratú adósságait annak érdekében, hogy csökkentsék a hitelkeret felhasználatását a jövőben, valamint hogy biztosítani tudják az adósságszolgálatot.

Gál Jolán

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »