Bolíviai alkotmánymódosítás: Morales bízik a választókban

Február 21-én tartják azt a népszavazást Bolíviában, amelyen eldől, hogy módosíthatják-e az Alkotmány 168. cikkét, amely az elnök újraválaszthatóságát szabályozza. Amennyiben zöld utat kap a kormányzati kezdeményezés, Evo Morales elnök egymást követően negyedik alkalommal is indulhat az elnökválasztáson.

Az előzetes közvélemény-kutatások szerint a bolíviai lakosság 41 százaléka támogatja az alkotmánymódosítás javaslatát, ám vélhetően 37 százalék nemmel fog szavazni. A felmérésben több mint 1800 ember vett részt, Bolívia 10 legnagyobb városában és számos kisebb, vidéki településen 2015. december 15. és 2016. január 1. között. A megkérdezettek 11 százaléka nem kívánta megosztani döntését, 8 százalék még nem volt biztos szándékában. A felmérés megbízhatóságát 95 százalékosra, míg a hibahatárt 2,3 százalékra teszik.

A bolíviai elnök számos alkalommal elmondta, reményei szerint legalább 70 százalékos támogatottságot tud majd elérni az alkotmánymódosítás végrehajtásához. Evo Morales és alelnöke, Álvaro García Linera 2006 óta vezetik az országot, mandátumukat kiterjesztenék még a 2020-tól 2025-ig tartó időszakra, ami az Alkotmánybíróság egyik határozata szerint nem a negyedik, hanem a harmadik ciklusnak számítana ebben az esetben; az első elnökség (2006-2010) ugyanis még azelőtt volt, hogy Bolíviát többnemzetiségű államként 2009-ben újraalapították.

Morales pártja egyébként az elnök korlátlan újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosítási javaslatot a Star Wars jeleneteivel kezdte népszerűsíteni december végén.

Gál Jolán

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »