Így változik az üzleti környezet Szlovákiában

Diszkvalifikált személyek regisztere, társaságok válságban, új összegű minimálbér és járulékterhek – címszavakban összefoglalva ezek a legfontosabb változások, amelyek az év elejétől közvetve vagy közvetlenül befolyásolják a vállalkozói környezetet Szlovákiában, összesített az Új Szó.

Január 1-jétől bevezették az ún. diszkvalifikált személyek nyilvántartását. Olyan személyek nyilvános jegyzékéről van szó, akik bírósági ítélet alapján meghatározott ideig nem tölthetnek be vezető tisztségeket kereskedelmi társaságnál vagy szövetkezetnél, nem képviselhetik a szervezetet. A bíróság büntetőjogi eljárásban szabhatja ki ezt a büntetést, illetve akkor, ha valaki nem kezdeményezi időben a csődeljárást. Ha a tiltás ellenére a diszkvalifikált személy mégis egy cég nevében jár el, személyes vagyonával kell kezességet és felelősséget vállalnia a megkötött kötelezettségekért. Ugyancsak év eleji újdonság a „társaság válságban” elnevezésű intézmény. Ez akkor lép érvénybe, amikor egy cég gazdálkodása romlik, illetve fennáll ennek a veszélye, konkrétan, ha az alaptőke aránya a kötelezettségekhez képest kevesebb, mint 8 százalék. Abban az esetben, ha a válságban lévő cég hitelt fogad el, az ilyen hitelre úgy fognak tekinteni, hogy ebből fedezi a saját forrásait, a válság alatt a társaságnak tilos visszafizetnie a társtulajdonosoktól felvett kölcsönt, és havonta rendkívüli zárszámadást kell készítenie.

Védik a hitelezőket

A Váhostav-botrányra reagálva a politikusok módosították a csődeljárásról szóló törvényt is, melyben idén januártól több olyan intézkedést is bevezettek, melyek a hitelezők védelmét célozzák. Ilyen például az a korlátozás, hogy egy cég restrukturalizálása után tilos szétosztani a hasznot egészen addig, amíg a hitelezők követeléseit legalább 50 százalékban nem teljesítik.

Amennyiben egy társaság ezt a tilalmat megszegi, a hitelezőkkel szemben vállalt restrukturalizációs tervet sikertelennek nyilvánítják, s a hitelezők bírósághoz fordulhatnak. Ha sikerrel járnak, a céggel szembeni követelésük tíz évig nem évül el. A törvénymódosítás értelmében ezentúl egyetlen céget nem lehet bármikor átalakítani, két szerkezetátalakítás között legalább 2 évnek kell eltelnie.

Egységes gépjárműadó

Módosult a gépjárműadóról szóló törvény, mely az év elejétől az egész országban egységes adókulcsot, az elektromos autók számára külön adóalapot, a hibrid autók esetében pedig bizonyos kedvezményeket vezetett be. A legpozitívabb változás az adó befizetésének a helyével kapcsolatos: január 1-jétől ez kizárólag a vállalkozó állandó lakhelyétől vagy a cég székhelyétől függ, azaz megszűnik az a kötelesség, hogy az adót a jármű nyilvántartási helye szerint kell téríteni, ami lehet az adott cég valamelyik kirendeltségének a helye is, vagyis nem feltétlenül egyezik meg a székhellyel. Megváltozott a számlaszám is, melyre ezt az adótípust át kell utalni – ez immár egész Szlovákiára nézve egységes.

Pontosították a virtuális pénztárgépek használatára vonatkozó szabályokat. 2015. május 1-jétől ezt az intézményt a vállalkozóknak csak egy bizonyos csoportja vehette igénybe, 2016 januárjától már mindenki számára hozzáférhető, aki teljesíti a törvényes feltételeket – például egy hónap alatt 1000-nél kevesebb számlát könyvel el. A vállalkozók maguk dönthetik el, hogy ezentúl elektronikus vagy virtuális pénztárgépet akarnak-e használni.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »