Latin-Amerika 2016: a Világbank elemzése

  • Idén is a recesszóval való küzdelem jellemzi majd a latin-amerikai feltörekvőket.
  • A brazil gazdaság idén sem könyvelhet el növekedést, regionális vetélytársának, Mexikónak viszont kedvezőek a kilátásai.
  • 2017-ben pozitív fordulat következhet.

Latin-Amerikában az idei gazdasági növekedés várhatóan elenyésző lesz, miután 2015-ben 0,9 százalékos visszaesést könyvelt el a térség és az előzetes becslések 1,5 százalékos növekedéssel számoltak 2016-ra. A Világbank szerény középtávú javulást előlegez meg a térség számára: 2,3 százalékos bővülést a 2017-es évre.

Brazília, amely 3,7 százalékos visszaesést produkált 2015-ben, 2017-ben várhatóan elkezd kilábalni a válságból, és 1,4 százalékos növekedést is elérhet. Mexikó 2,5-3 százalékos gazdasági fejlődést realizálhat 2016-2018 között a strukturális reformoknak és az USA-ban való külgazdasági térnyerésének köszönhetően.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke, Christine Lagarde is kiemelte, hogy a 2016-os év  kiábrándító lesz, miután már 2015-ben is alulmaradt a régió gazdasági teljesítménye a korábbi becslésekhez képest, az energia- és a nyersanyagpiacon végbement változások negatív hatásainak köszönhetően.

A fejlődő országok teljes körét illetően a Világbank 4,8 százalékos növekedést jósol az idei évre, azaz előreláthatólag jobb eredményt érnek el, mint 2015. évi 4,3 százalékos szint. Brazília – akárcsak Oroszország – várhatóan továbbra is recesszióval küzd majd az idén. Latin-Amerika egészét pedig mintegy 2,5 százalékos visszaesés jellemzi majd.

Az USA jegybankjának (Fed) kamatemelése szintén nem kezdvező a régióra nézve. Az elhúzódó gazdasági lassulás Brazíliában válságot idéz elő Venezuelában, amely várhatóan 4,8 százalékos visszaesést könyvelhet el 2016-ban. Az energia-és nyersanyagárak drasztikus csökkenése mellett, amely az exportból származó jövedelmeket is jelentősen megnyirbálta, kiemelkedő kockázatként emíltik meg az El Niño nevezetű meteorológiai jelenség esetleges hatásait is.

A Világbank attól tart, hogy a nagy feltörekvő gazdaságokban várható elenyésző növekedés visszavetheti a fejlődő országok eredményeit, ezért a legfontosabb célkitűzésnek ebben a bizonytalan időszakban a legkiszolgáltatottabb gazdaságok védelmét tekinti. A Világbank csoport elnöke, Jim Yong Kim szerint a feltörekvő országoknak egy olyan mechanizmus kidolgozására kellene koncentrálniuk, ami rugalmasabbá teszi gazdaságaikat, és megkönnyíti a talpraállást egy recessziós időszakot követően. Ami szintén aggodalomra ad okot, az az a tendencia, hogy a gazdasági recessziók rendszertelenné válnak az érintett országok teljesítményében látható egyre nagyobb ingadozásnak köszönhetően.

Gál Jolán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »