Bahrein is megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal

Egy nappal azután, hogy Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, Bahrein is kivonja diplomatáit az országból.

Hétfőn délben Bahrein bejelentette, hogy követi Szaúd-Arábia példáját: felszólította az iráni diplomatákat, hogy 48 órán belül hagyják el a bahreini nagykövetséget és az országot. Ezzel egyidőben megkezdte kiüríteni a teheráni irodáját.

Isa al-Hamádi, Bahrein médiakapcsolatokért felelős minisztere tette a bejelentést január 4-én, délben, természetesen összefüggésben a szaúdi-iráni konfliktussal. Mégsem azzal indokolta a politikus a döntést. Al-Hamádi elmondta, az országban élő síita lakosságot Irán folyamatosan tiltakozásra agitálja, állítása szerint emiatt komoly ellentét alakult ki a vezető szunnita kisebbség és a többséget alkotó síiták között.

Irán úgy véli, hogy Szaúd-Arábia feleslegesen erősíti a konfliktust a diplomáciai kapcsolatok felszámolásával. „Irán elszánt, hogy biztosítsa a diplomáciai védelmet a hatályban lévő nemzetközi szerződések alapján” – nyilatkozta hétfőn Hosszein Dzsabari Anszári, az iráni külügyminisztérium szóvívője. Majd hozzátette: „Szaúd-Arábia ezt az incidenst ürügyként használta fel arra, hogy tovább táplálja a feszültséget „.

Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere bűnrészességgel vádolta meg vasárnap Irán kormányát, miután szombat este tüntetők megtámadták a teheráni szaúdi nagykövetséget. Állítása szerint a megtámadott irodából számítógépek és fontos iratok is eltűntek.

Abdul Latif bin Rásid al-Zajáni, az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára is elítélte a szombat esti támadást. Szerinte az iráni kormánynak komoly felelőssége van abban, hogy az indulatok elszabadultak, mivel az meg sem próbálta szétoszlatni a tüntetést, illetve a szaúdi segítségkérésekre sem reagált.

Gulyás László

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »