A svédek és a dánok is felfüggesztették Schengent

Svédország után hétfőn a déli óráktól Dánia is visszaállította a belső határellenőrzést. Ezzel hatra nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyek ideiglenesen eltekintenek a schengeni szabályok alkalmazásától.

A svédországi intézkedésekre reagálva hétfőn a déli óráktól a szomszédos Dánia is visszaállította a belső határok ellenőrzését, legalább január 14-ig felfüggesztve ezzel az uniós integráció egyik legnagyobb vívmányának számító Schengent. A dán kormány erről levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot, a közbiztonságot és a belső rendet megnevezve a korlátozás indoklásaként.

A testület szóvivője hétfőn közölte, hogy a Bizottság most megvizsgálja a lépés szükségességét és arányosságát, és ennek fényében dönt napokon belül annak jóváhagyásáról. Ez megfigyelők szerint csak formalitásnak számít, miután Brüsszel eddig minden esetben utat engedett a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállításának, valahányszor egy Schengen-tagállam ilyen lépést bejelentett.

Dánia egyelőre január 14-ig állította vissza az ellenőrzést a szomszédos országokkal (elsősorban Németországgal) közös határokon, Svédországhoz hasonlóan szisztematikus kontrollnak alávetve a területére belépni kívánók személyazonosságát.

A dán lépés közvetlen reakció a svéd kormány döntésére, amelynek értelmében hétfő óta minden autóbuszon, komphajón vagy vonaton Dánia felől érkező személy azonosságát megvizsgálják, és akiknek nincsenek rendben a papírjaik, azokat visszaküldik. Svédország így kívánja megakadályozni újabb menedékkérők belépését, arra hivatkozva, hogy nem képes befogadni az eddiginél több migránst.

Dániával együtt így jelenleg hat Schengen-állam függesztette fel ideiglenesen a szabad átjárást biztosító szabályok alkalmazását: Ausztria, Németország, Franciaország, Norvégia, Svédország és Dánia. Korábban más országok, köztük Magyarország (a Szlovéniával közös határon) is élt az ideiglenes felfüggesztés lehetőségével, de nem újította meg azt.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök közben arra szólított fel, hogy a Németországba beengedett menekülők létszámát évi 200 ezer főre korlátozzák. „Ez a szám kezelhető, és esélyt ad az integrációra. Minden, ami viszont ezen felül van, megítélésem szerint túl nagy szám” – nyilatkozta a CSU vezetője a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »