Januártól lehet tartalékos katonának jelentkezni

Szlovákiában januártól nyílik meg a tartalékos katonai szolgálat lehetősége. Aki részt vesz a programban, az 375-eurós zsoldot és teljes ellátást kap.

A kiképzés 12 héten át tart majd. Ebből kilenc hét lesz az általános kiképzés és további három hétet pedig a szakirányú tréning vesz igénybe. A szóvivő elmondása szerint a programba büntetlen előéletű, megbízható szlovák állampolgárok jelentkezhetnek és legalább középfokú szakképesítéssel kell rendelkezniük, de természetesen szlovákul is tudniuk kell. A jelentkezők pszichológiai és fizikai alkalmasságát is megvizsgálják majd.

A programot a Turócszentmártoni Kiképzőzászlóalj valósítja meg. A sikeres abszolvenseket előléptetik, második fokozatú katona rangot kapnak.

A résztvevők a kiképzés alatt 375 euró zsoldot valamint teljes ellátást kapnak. Az utazási költségeiket is átfizetik. Évente 150 fővel tervezik feltölteni a tartalékosok létszámát.

Martin Glváč védelmi miniszter a programot lehetővé tévő  törvény benyújtásakor elmondta, hogy a tartalékosok sorába biztosan nem vesznek majd fel olyan személyeket akik “erősen militáns viselkedést tanúsítanak”.

Új Szó / SITA

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »