Szerbia: kétmillióval csökken a lakosság száma 2060-ra

Aligha számíthatunk pozitív változásokra Szerbia demográfiai jövőjében, éppen ezért várhatóan 2060-ra mindössze ötmillió lakosa lesz Vajdaságnak és a tartománytól délebbre eső országrésznek összesen, értékelt ma Goran Penev, a társadalomtudományi intézet demográfusa.

Penev a Beta hírügynökségnek nyilatkozva beszélt arról, hogy becslések szerint Szerbiának és Vajdaságnak összesen kétmillióval lesz kevesebb lakosa 2060-ra, hiszen az alacsony születési arány az ország rossz gazdasági helyzetének következménye.

„Az állam úgy változtathat a demográfiai jövőn, hogy kedvező életfeltételeket biztosít a fiataloknak, a gyermekvállaláshoz szükséges feltételek javulásához pedig elengedhetetlen a munkanélküliség mértékének csökkentése”, szögezte le Penev.

Értékelése szerint Szerbiának hosszú távú és komoly népesedéspolitikára van szüksége, valamint a gazdasági helyzet javítására is.

Szavai szerint a munkavállaló nők esetében az is nehézséget jelent, hogy gyermekvállalás esetén félő, elveszíthetik az állásukat a szülési szabadságról visszatérve. „Nem felmondást kapnak, amikor visszatérnek a szülési szabadságról, mert ez nincs összhangban a törvényekkel, ehelyett a munkáltató egyszerűen nem hosszabbítja meg a munkaszerződésüket”, magyarázta.

Hozzátette továbbá, hogy Szerbia lakossága öregnek mondható, ez pedig annak a következménye, hogy évek hosszú során át csak csökkent a születések száma.

„A demográfiai jövő javításához elengedhetetlen, hogy a szerbiai családokban három vagy négy gyerek szülessen. Míg a 20. század ötvenes éveinek elején Szerbiában 160 ezer gyerek született évente, ez a szám ma kevesebb mint 65 ezer”, hangoztatta Penev, illetve rámutatott arra, hogy a múlt század derekán a szerbiai nők több mint három gyereket szültek.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek