Drasztikusan csökken az önkormányzatok bevétele Szerbiában

Újvidék városa 2,3 milliárd dinárral kevesebb pénzeszközzel rendelkezik 2016-ban, amennyiben elfogadják a helyi önkormányzatok pénzeléséről szóló törvénytervezetet. Ez a 2,3 milliárd dinár a jelenlegi költségvetésnek mintegy tíz százaléka.

Branislav Bugarski tartományi helyi önkormányzati titkár a 021-es hírportálnak azt mondta, a törvénytervezet szerint az önkormányzatok bevétele csökken, mivel a foglalkoztatottak fizetéséből származó bevételt 30 százalékkal csökkentik. Bugarski szerint ez az állam további centralizációját jelenti, és egyben feltette a kérdést, vajon Miloš Vučević miért nem emelt szót a törvénytervezet kapcsán.

„Ez arról tanúskodik, hogy a városi hatalom a pártok kezében van, és nem a polgárok érdekeit szem előtt tartva működik. Fontosabb, hogy ne sértsék meg a pártelnököt, mint hogy védjék a polgárok érdekeit, hiszen ebből a 2,3 milliárd dináros különbözetből a város három év alatt akár egy szennyvíztisztító rendszert is kiépíthetne”, figyelmeztetett Bugarski.

Az újvidéki városvezetés – más községek helyi vezetésétől eltérően – mindeddig nem nyilatkozott a törvénytervezet kapcsán, mert – egyes feltételezések szerint – ily módon több milliárd dinárt a köztársasági büdzsébe irányítanak – írja a 021.

Másrészről félhivatalos forrásokból ismeretes, hogy az újvidéki hatalom már tájékoztatta a városi intézményeket és közvállalatokat, hogy a jövő évben kevesebb pénzzel kell gazdálkodniuk.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »