Orosz-török konfliktus: a pénz még mindig fontosabb

  • Nincs ok az orosz közreműködéssel készülő török atomerőmű építésének leállítására – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.
  • A 20 milliárd dollárra tervezett Akkuyu projekt a Földközi-tenger térségében Törökország első atomerőműve lenne.
  • A kormányfő megerősítette: zavartalan érkezik a földgáz Oroszországból.

Nincs ok az orosz közreműködéssel készülő török atomerőmű építésének leállítására – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn a Haber hírtelevízió adásában, miután török tisztviselők múlt héten azt nyilatkozták, hogy Oroszország állítólag leállította a munkálatokat.

A kormányfő megerősítette: zavartalan érkezik a földgáz Oroszországból. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Moszkva továbbra is a meglévő megállapodás szerint teljesíti kötelezettségeit.

A 20 milliárd dollárra tervezett Akkuyu projekt a Földközi-tenger térségében Törökország első atomerőműve lenne.

A létesítmény építésének állítólagos leállítása azután lett párbeszéd tárgya, hogy a török légierő november 24-én határsértésre hivatkozva lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai-török határ közelében és a két ország közötti korábbi partneri viszony elmérgesedett.

Az üzem BOO-konstrukció (build-own-operate) alapján épülne meg: a Roszatom vállalatai nemcsak felépítenék az erőművet, amely orosz tulajdon lenne, hanem az üzemeltető is az orosz fél lenne, a török állam pedig garantálná a villamos energia megvásárlását kölcsönösen egyeztetett áron. A négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktorral működő erőművet elvileg 2022-re kellene üzembe helyezni.

A miniszterelnök beszédében megismételte korábbi kijelentését, miszerint Törökország népszavazáson dönthet egy új alkotmány elfogadásáról és egy elnöki rendszer bevezetéséről. A két témában két külön referendumot hívnának össze – tette hozzá.

Davutoglu kifejtette: jövő héten kezdi meg az egyeztetéseket az ellenzékkel a kérdésben és megígérte, hogy a kormány nyugodt környezetet biztosít a vita lebonyolításához.

Recep Tayyip Erdogan török elnök olyan ügyvezető elnöki rendszer bevezetését szeretné elérni, amely több hatalmat nyújtana neki a kormányfő jogköréhez képest. Az ellenzéki pártok határozottan kiállnak az államfő régi óhajával szemben.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »