Orosz-török konfliktus: a pénz még mindig fontosabb

  • Nincs ok az orosz közreműködéssel készülő török atomerőmű építésének leállítására – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.
  • A 20 milliárd dollárra tervezett Akkuyu projekt a Földközi-tenger térségében Törökország első atomerőműve lenne.
  • A kormányfő megerősítette: zavartalan érkezik a földgáz Oroszországból.

Nincs ok az orosz közreműködéssel készülő török atomerőmű építésének leállítására – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn a Haber hírtelevízió adásában, miután török tisztviselők múlt héten azt nyilatkozták, hogy Oroszország állítólag leállította a munkálatokat.

A kormányfő megerősítette: zavartalan érkezik a földgáz Oroszországból. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Moszkva továbbra is a meglévő megállapodás szerint teljesíti kötelezettségeit.

A 20 milliárd dollárra tervezett Akkuyu projekt a Földközi-tenger térségében Törökország első atomerőműve lenne.

A létesítmény építésének állítólagos leállítása azután lett párbeszéd tárgya, hogy a török légierő november 24-én határsértésre hivatkozva lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai-török határ közelében és a két ország közötti korábbi partneri viszony elmérgesedett.

Az üzem BOO-konstrukció (build-own-operate) alapján épülne meg: a Roszatom vállalatai nemcsak felépítenék az erőművet, amely orosz tulajdon lenne, hanem az üzemeltető is az orosz fél lenne, a török állam pedig garantálná a villamos energia megvásárlását kölcsönösen egyeztetett áron. A négy, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktorral működő erőművet elvileg 2022-re kellene üzembe helyezni.

A miniszterelnök beszédében megismételte korábbi kijelentését, miszerint Törökország népszavazáson dönthet egy új alkotmány elfogadásáról és egy elnöki rendszer bevezetéséről. A két témában két külön referendumot hívnának össze – tette hozzá.

Davutoglu kifejtette: jövő héten kezdi meg az egyeztetéseket az ellenzékkel a kérdésben és megígérte, hogy a kormány nyugodt környezetet biztosít a vita lebonyolításához.

Recep Tayyip Erdogan török elnök olyan ügyvezető elnöki rendszer bevezetését szeretné elérni, amely több hatalmat nyújtana neki a kormányfő jogköréhez képest. Az ellenzéki pártok határozottan kiállnak az államfő régi óhajával szemben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »