A kárpátaljai magyar oktatás helyzetét vitatták meg Beregszászon

Huszonharmadik soros közgyűlését tartotta szombaton Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség, amelynek küldöttei a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás jelen helyzetét értékelték és jövőbeni feladatait vázolták fel.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán szervezett fórumon Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak azért, hogy idén nyáron háromezer kárpátaljai magyar gyermek számára biztosított anyaországi táborozást. Jelezte, a KMPSZ-t nagy logisztikai feladat elé állította a gyermekek utaztatásának megszervezése, de a szervezet sikerrel vette az akadályokat. Köszönettel emlékeztetett arra, hogy ugyancsak a magyar állam támogatása teszi lehetővé a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás zökkenőmentes működését, mivel a munkafüzetek, segédanyagok – ukrán állami finanszírozás hiányában – anyaországi segítséggel jelennek meg.

Sértőnek nevezte a KMPSZ elnöke, hogy „Ukrajnában továbbra is vannak egyenlő és egyenlőbb nemzeti kisebbségek, hiszen míg az orosz hivatalosan is emelt szintű érettségi vizsgatárgy lehet, addig ez a magyar nyelv esetében nem biztosított. A magyar ugyanis, az ukrán oktatási kormányzat képviselőinek korábbi, erre vonatkozó ígéretei ellenére, nem került be azon nyelvek közé, amelyekből 2016-ban emelt szintű érettségi tehető”.

Orosz Ildikó a KMPSZ egyik legfontosabb jövőbeni feladataként jelölte meg az önálló magyar tankerület létrehozását Kárpátalján. A kárpátaljai magyar közösség oktatási jogainak hatékonyabb érvényesítését lehetővé tévő tankerület megvalósítása érdekében a pedagógus szövetség megtette a megfelelő javaslatokat nemzetközi szinten is – mondta a többi között a KMPSZ elnöke.     

Levélben köszöntötte a közgyűlést Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki egyebek mellett megköszönte a kárpátaljai magyar pedagógusoknak „azt a fáradhatatlan munkát, elhivatottságot, áldozatkészséget és szakmai hozzáértést”, amelyet a felnövekvő nemzedék nevelése során tanúsítanak. Elismerően szólt a KMPSZ kihívások előtt nem meghátráló, a felmerülő lehetőségeket a kárpátaljai magyar közösség hasznára fordító tevékenységéről.

A több mint 2,5 ezer tagot számláló KMPSZ közgyűlése nyilatkozatot fogadott el, amely a többi között szorgalmazza az önálló magyar tankerület létrehozását, az emelt szintű érettségi vizsga engedélyezését magyar nyelvből és irodalomból a kárpátaljai magyar iskolák végzősei számára, a diplomák, végzettséget igazoló okiratok, tudományos fokozatok Ukrajna és Magyarország közötti kölcsönös elismerését.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »