Határzárat épít Törökország is

Törökország kész arra, hogy teljesen lezárja szíriai határát – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a kétnapos NATO-külügyminiszteri tanácskozás után.

„Egy 98 kilométeres határszakaszt még le kell zárni” – közölte az amerikai diplomácia irányítója, hozzátéve: Recep Tayyip Erdogan török államfő beleegyezett ennek a szakasznak a lezárásába.

Arról a határszakaszról van szó, amelynek a szíriai oldalát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tartja ellenőrzése alatt.

„Törökország érdeke is, hogy elzárja az illegális olajszállítmányok, illetve az egyik vagy másik irányba a határon átkelő külföldi harcosok útját” – hangsúlyozta Kerry.

Török részről korábban hevesen visszautasították azokat az orosz állításokat, miszerint Törökország nagy mennyiségben vásárol olajat az IÁ-tól.

John Kerry a brüsszeli NATO-tanácskozást követő sajtótájékoztatóján Oroszország szerepéről azt mondta, hogy Moszkva „kiemelkedően konstruktív szerepet” játszhat Szíriában, és üdvözölte a konfliktus tárgyalásos megoldása melletti orosz elkötelezettséget. A konstruktív orosz szerepvállalás és a szíriai helyzet rendezéséhez való orosz hozzájárulás azonban csak akkor lehetséges, ha Moszkva az Iszlám Állam elleni harcra összpontosít – árnyalta saját szavait az amerikai külügyminiszter.

A nyugati hatalmak korábban többször tettek olyan szemrehányást az oroszoknak, hogy nem elsősorban az IÁ ellen, hanem inkább Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rendszerének más ellenfelei – mérsékeltebb, nyugatbarátnak tartott szíriai lázadó szervezetek – ellen lép fel katonai eszközökkel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »