Nemzetközileg is elismerik a kolumbiai békefolyamat előrehaladását

  • A Nemzetközi Büntetőbíróság hatásköre a népirtással, emberiség ellen elkövetett bűnökkel és háborús bűnökkel vádolt személyekre terjed ki.
  • Kolumbia 2002-ben vált a Nemzetközi Büntetőbíróság tagjává.
  • Az ICC 2004 óta előzetes vizsgálatot folytat az országban a kormány és a paramilitáris csoportok több mint ötven éves harcát tekintve.
  • Hosszan tartó tárgyalások után idén szeptemberben a kormány és a FARC egyezségre jutott az átmeneti igazságszolgáltatás ügyében, és a végleges békeszerződés aláírása is kilátásba került.

Kifejezetten a polgárháború során elkövetett bűnök vizsgálatára felállított, különleges bíróságok segítik majd az igazságszolgáltatást Kolumbiában, amiknek joghatósága az állami szereplőkre és a gerilla csoportokra egyaránt ki fog terjedni. Azok, akik azonnal beismerik bűntetteiket öt és nyolc év közötti őrizetre számíthatnak, amit nem börtönben kell majd letölteniük. Azok, akik a tárgyalás során tesznek vallomást enyhébb börtönbüntetésre készülhetnek, míg azok, akik egyáltalán nem vallják be tetteiket, akár húsz év börtönnel is büntethetők lesznek.

A cél azoknak a felelősségre vonása, akik a konfliktus legsúlyosabb bűncselekményeinek elkövetésében érintettek. Azok, akik „csak” politikai bűntényekben érintettek – például pusztán a FARC kötelékébe tartoznak – amnesztiát kapnak majd. A súlyosabb bűnök, mint például a népirtás, a háborús bűnök, és az emberiesség ellen elkövetett bűnök, azonban nem maradhatnak büntetlenek.

Az ICC főügyésze, Fatou Bensouda gratulált a feleknek azért, hogy hosszú tárgyalásokat követően végre megállapodtak az igazságszolgáltatást illetően, mivel szerinte ez a „fenntartható béke kritikus eleme”. Emellett azt is hozzátette, hogy az Ügyészség a jelenleg Kolumbiában folytatott vizsgálatait e megállapodásra is ki fogja terjeszteni, és folyamatos párbeszédet fog fenntartani a kormánnyal, a polgárháború áldozataival és az érintett civil szervezetekkel annak érdekében, hogy mindenki elégedett legyen a béke és az igazságszolgáltatási folyamat végső eredményeivel.

Előzetes vizsgálatai során az ICC megállapította, hogy valószínűleg emberiesség elleni bűnök és háborús bűnök elkövetésére is sor került a polgárháború alatt, így a Bíróság tovább vizsgálódik az ügyben, valamint segíti a helyi hatóságok munkáját.

Deák Alexandra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »