Izrael diplomáciai képviseletet nyit Abu Dhabiban

  • Izrael diplomáciai képviseletet nyit a zsidó állam létét eddig el nem ismerő Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban.
  • A két ország között nincs diplomáciai kapcsolat.

Az izraeli Külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy diplomáciai képviseletet nyit a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) mellett az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban, amely a zsidó állam első nyíltan létrehozott képviseleti irodája lesz az Emírségekben. Az iroda nem egy teljes diplomáciai képviseletként fog működni, mivel csak egy személyt akkreditálnak az IRENA mellé, ennek ellenére nagy jelentőségű, mivel ez lesz az első alkalom, hogy az izraeli Külügyminisztérium egyik alkalmazottja tartósan fog állomásozni a Perzsa-öböl menti államban, és így Izrael hivatalosan is jelen lesz az Emírségekben.

Rami Hatan izraeli diplomata fogja vezetni az IRENA mellé akkreditált izraeli küldöttséget, aki hamarosan kiutazik Abu Dhabiba. A lépés mégsem jelenti azt, hogy Izrael nagykövetséget létesítene az Emírségek fővárosában.

Izraelnek nincs diplomáciai kapcsolata a Közel-Kelet legtöbb országával az évtizedek óta tartó és továbbra is megoldatlan izraeli-palesztin konfliktus miatt, hivatalos kapcsolata csak a szomszédos Egyiptommal és Jordániával van.

Az Iránnal kötött nukleáris megállapodás viszont új helyzetet teremtett a Közel-Keleten: a létrejött alku nemcsak a zsidó államban okozott nyugtalanságot, hanem a Közel-Kelet szunnita többségű arab államaiban is, amelyek tartanak a síita Irán szerepének felértékelődésétől. Az e téren kialakult hasonló álláspont közelebb hozhatja Izraelt és a közel-keleti arab országokat, annak ellenére, hogy utóbbiak legtöbbször óvakodnak ennek látszatától is.

Izraeli tisztségviselők állítása szerint a svájci nukleáris nonproliferációs tárgyalásokon az izraeliek találkoztak szaúdi és az Öböl-menti arab országokból származó kollégáikkal, ami nagy mértékben segítette a párbeszéd kialakulását közöttük. Az egyre inkább terjedő iszlám szélsőségesség elutasítása további közös nevezőt jelent Izrael és a mérsékelt szunnita arab államok között.

Dore Gold neves izraeli diplomata kedden az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, hogy előkészítse az izraeli képviselet létrehozását és több izraeli miniszter is látogatást tett az Öböl-menti országban. Ez a diplomáciai érintkezés kezdeti stádiumát jelzi, amely természetesen még messze van a diplomáciai kapcsolatok teljes körű felvételétől.

A zsidó állam korábban már létrehozott néhány kereskedelmi képviseletet az Öböl-menti arab monarchiákban, de hivatalos kapcsolatok eddig még nem alakultak ki. Az Egyesült Arab Emírségek 1948 óta nem ismerte el Izraelt az izraeli-arab konfliktus miatt. Az Emírségek rendszerint nem engedi be területére az izraeli útlevéllel rendelkező személyeket, bár izraeli sportolók korábban részt vehettek az Emírségekben megrendezésre kerülő nemzetközi sporteseményeken. Simon Peresz korábbi izraeli miniszterelnök Ománban és Katarban nyitott kereskedelmi irodát 1996-ban. Omán viszont bezáratta az izraeli kereskedelmi irodát 2000-ben a második palesztin intifáda kitörése miatt, míg Katar Izrael 2008-2009-es gázai háborúja miatt döntött hasonlóképpen.

Bihari Anna

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »