Vasárnap várják Brüsszelbe a török elnököt

November 29-re, vasárnapra hívta össze Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-tagállamok vezetőit a török kollégájukkal, Recep Tayyip Erdogannal tartandó találkozóra. A háromórásra tervezett csúcson a tervek szerint megállapodnak a menekültválság kezelését célzó cselekvési tervről.

November 29-én, vasárnap kerül sor az EU-török csúcstalálkozóra Brüsszelben. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden küldte el a meghívólevelet az EU-tagállamok vezetőinek.

„A találkozó fontos mérföldkövet jelent kapcsolataink fejlesztésében és a migrációs válság kezeléséhez való hozzájárulásban” – áll Tusk kedden délelőtt kiadott rövid közleményében.

A három óra hosszúságúra tervezett megbeszélésen előreláthatóan ráütik a pecsétet arra a cselekvési tervre, ami az EU és Törökország szorosabb együttműködését szentesíti a menekült- és migrációs válság kezelésében. A megállapodás megnyithatja az utat a törökök 2018-tól az EU-ba történő vízummentes beutazása előtt, és az EU 3 milliárd euróval járulhat hozzá a Törökországban tartózkodó menekültek életkörülményeinek a javításához. A csomag része a török csatlakozási tárgyalások felgyorsítása is.

Ankara cserébe megkettőzheti erőfeszítéseit a saját határainak ellenőrzésében, jelentősen csökkentve ezáltal az Európába irányuló menekültáradatot. Törökország a vízummentességért cserébe kész lesz visszafogadni harmadik országok EU-területéről kitoloncolt állampolgárait.

A találkozónak különös aktualitást kölcsönözhet az is, hogy török gépek a szír-török határ felett kedd reggel lelőttek egy SZU-24-es típusú orosz vadászgépet, új fejezetet nyitva ezzel a szír konfliktusban. Törökország – amely tagja a NATO-nak – már kérte az észak-atlanti tanács összehívását és szövetségesei szolidaritását.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »