Lezárul egy korszak: véget ér a kircherizmus Argentínában

Tizenkét év után új útra lép Argentína: a vasárnapi elnökválasztáson a „Változás” mellett voksoltak az argentinok, többségüknek – főként a fiatal szavazóknak – elegük lett a kirchnerizmusból.

Az előzetes eredmények szerint a 2015. évi elnökválasztást az ellenzéki Cambiemos („Változtassunk!”) koalíció közös jelöltje, Mauricio Macri nyerte meg. A leadott voksok 99,17 százalékos feldolgozottsága szerint a szavazatok 51,40 százalékát Macri, azok 48,60 százalékát a kormánypárti Daniel Scioli szerezte meg.

Megválasztott elnökként tartott első beszédében Macri egységre szólította fel az argentinokat az ország jövője érdekében. Azonban a szoros eredményeket elnézve, ez nem tűnik egyszerű feladatnak, főként, hogy az elnökválasztás első fordulójával (október 25.) egyidőben zajlott törvényhozási választásokon, mind a Képviselőházban, mind a Szenátusban a jelenlegi kormánypárt, a Frente para la Victoria (FPV – Front a Győzelemért) és politikai szövetségesei vannak többségben a Cambiemoshoz képest, így felmerül a kérdés, hogy mennyire lesz könnyű kormányozni az országot, illetve keresztülvinni a reformokat. Macri – elmondása szerint – azonban nem aggódik emiatt, s szakértők szerint sem a gyors, sokkterápiaszerű reformintézkedések azok, amire most szüksége van a dél-amerikai országnak.

Macri legsürgetőbb  feladataiként  a szegénység leküzdését, a kábítószer-kereskedelem felszámolását, a demokratikus intézmények minőségének javítását, és a külpolitikai kapcsolatok javítását, átértékelését határozta meg. Természtesen arra is megoldást kell találni, miként egyezzen meg azokkal a befektetési alapokkal, amelyeknek bírósági követelései miatt jelenleg technikai államcsődben van az ország. Elemzők arra számítanak, hogy viszonylag rövid időn belül lezárul az ügy, hiszen Argentínának vissza kell térnie a nemzetközi hitelpiacra.

Macri megválasztásával december 10-én véget ér az ország elmúlt 12 évét meghatározó kirchnerista politika. Cristina Fernández de Kircher telefonon gratulált Macrinak a győzelemért, valamint Macri feleségét, a leendő First Lady-t is telefonon köszöntötte.

Café y mate

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »