Kolumbia: nem minden gerilla békül a kormánnyal

  • Kolumbia második legnagyobb gerillacsoportja akár a polgárháború lezárását is megakadályozhatja.
  • Az ELN által végrehajtott támadás során 12 ember vesztette életét.

Kolumbia második legnagyobb gerillaszervezete, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) bejelentette, hogy két katonát rabolt el három héttel ezelőtt. A lázadók még október végén ütöttek rajta a kolumbiai rendvédelmi szerveken. A merénylet során 11 rendőr és 1 katona vesztette életét.

Az ELN és a kolumbiai kormányzat között már folytak formális tárgyalások egy esetleges békeszerződés aláírásáról, de komolyabb előrelépés még nem történt.

A merénylet után a lázadók azt nyilatkozták, hogy a mostani támadásuk nem mond ellent a célnak, hogy egyszer békét kössenek a kolumbiai kormánnyal, azonban valamilyen módon reagálniuk kellett az éppen zajló „gerillaellenes műveletekre”. A kiadott nyilatkozat megjelenése után az ELN a twitteren is üzent, mely szerint a katonákat már korábban hazajuttatták.

Az októberi támadás után Santos elnök elrendelte a biztonsági erőknek, hogy növeljék a razziák számat a második legnagyobb kolumbiai gerillacsoport ellen.

Santos elnök korábban többször hangsúlyozta, csak akkor hajlandó folytatni a béketárgyalásokat, ha az ELN befejezi az emberrablásokat.

Az ország legjelentősebb gerillacsoportjával, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) azonban egyre közelebb jut a kolumbiai kormány a végleges békemegállapodás aláírásához. Ha minden a tervek szerint alakul, Santos elnök és a FARC vezetője 2016. március 23-án írhatják alá a szerződést.

Berbás Péter

Friss hírek