Újabb gyanús személyek buktak le hamis szír útlevéllel

  • Szerdán a hondurasi rendőrség öt, hamis útiokmánnyal rendelkező szír állampolgárságú férfit vett őrizetbe a tegucigalpai nemzetközi repülőtéren.
  • Az illegálisan utazó férfiak kedd este érkeztek az országba El Salvadorból, végső úticéljuk pedig az Egyesült Államok volt.

A rendőrség információi szerint a csoport tagjai Görögországban lopott útleveleket használtak és Hondurasba érkezésük előtt Libanonban, Törökországban, Brazíliában és Argentínában is megfordultak többek között. Aníbal Baca, a rendőrség szóvívője, azt nyilatkozta, hogy a kivizsgálást követően az egyének ellen bírósági eljárás indul majd dokumentum hamisítás vádjával.

Bár az esetet nem kapcsolták össze a terrorizmussal – hiszen sok bevándorló utazik hamis útlevéllel – a szíriai bevándorlókra irányuló nemzetközi figyelem fokozódik, főként azért, mert a november 13-ai párizsi merénylet egyik elkövetője feltehetőleg a bevándorlók áradatában érkezett Európába.

Az elmúlt időszakban több ilyen esetre volt példa. A helyi média pedig az idei évben eddig 12 ezer, Hondurasba illegálisan belépő személyről tudósított.Az Egyesült Államok szorosabb Amerika-közi együttműködésre ösztönöz az útiokmányok ellenőrzését illetően.

Deák Alexandra

Friss hírek