Brüsszel terrorveszély miatt zárva

Rendőrségi akció kezdődött vasárnap este 9 óra körül a brüsszeli Grand Place környékén azt követően, hogy az ország miniszterelnöke délután közölte: hétfőn is hatályban marad a legmagasabb fokú riasztás, miután „bármelyik pillanatban, súlyos terrorcselekményre” kerülhet sor a fővárosban.

Nagyszabású rendőrségi terrorellenes akció indult vasárnap este Brüsszelben – közölték adásukat megszakítva 21 óra körül a belga televíziós csatornák. A művelet a város szívének közelében zajlott, ám a hatóságok eddig nem adtak tájékoztatást annak mibenlétéről.

Az akció színhelye Brüsszel történelmi főtere, a Grand Place, ahol kiürítették az éttermeket és a térre nyíló szállodák ablakából elparancsolták a bámészkodókat. A környéken helikopterek köröztek.

Nem sokkal korábban, vasárnap délután Charles Michel belga miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet ülését követően közölte, hogy továbbra is érvényes a legmagasabb, negyedik fokú biztonsági riasztás a fővárosban és környékén. „Ez azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban súlyos terrorcselekmény veszélye fenyeget” – szögezte le a kormányfő.

Michel megerősítette, hogy a biztonsági szervek információi szerint a párizsihoz hasonló terrorakció készülődhet Brüsszelben, egyszerre több helyen fegyveres támadás veszélye mellett. A merényletek feltételezett célpontjai a forgalmas helyek, bevásárlóközpontok, piacok és szórakoztató rendezvények lehetnek.

Éppen ezért a nemzetbiztonsági tanács úgy döntött, hogy hétfőn zárva tartanak az iskolák, az egyetemek és az óvodák. Nem nyitják meg a metrót sem, ami szombat délután óta zárva van. A terrorveszély miatt továbbra is zárva maradnak a nagy bevásárlóközpontok, a mozik, a múzeumok és a szórakozóhelyek. Brüsszelben a sporteseményeket is lefújták a hétvégén, és hétfőn több nemzetközi intézmény – így az EU intézményei – is „narancsszínű” riasztást adtak ki, azaz a legszigorúbb biztonsági intézkedések lesznek érvényben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek