Az ENSZ BT felhatalmazást adott az Iszlám Állam megsemmisítésére

  • Az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front elleni katonai erő alkalmazására feljogosító terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
  • A határozatot egyhangúlag, ellenszavazat nélkül, 15-0 arányban fogadták el.
  • François Delattre francia ENSZ-nagykövet szerint az ENSZ BT „felismerte a Daesh által jelentett kivételes fenyegettséget”.


Oroszország, amely támogatta a franciák által benyújtott határozatot, szerdán maga is egy tervezetet terjesztett elő, ezt azonban ezúttal nem vitatta meg a BT. Nyugati diplomaták szerint az orosz dokumentum túlságosan széleskörűen határozta meg a terrorizmust és megengedte volna a szíriai kormány hatalmon maradását.

Oroszország szerint az általa szorgalmazott határozat blokkolása politikai rövidlátásra vall, ezért továbbra is törekedni fog annak elfogadtatására.

A világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szerve Párizs indítványát azt megelőzően szavazta meg, hogy Francois Hollande a jövő héten diplomáciai kampányba kezd a nagyhatalmak IÁ elleni fellépésének egyesítésére. A francia elnök kedden Washingtonban, csütörtökön pedig Moszkvában tárgyal majd.

MTI

Friss hírek