Venezuela: drogfutárok az elnök családjában?

  • Kábítószer-kereskedelemmel vádolják Maduro elnök rokonait.
  • Az elmúlt években szinte a teljes venezuelai politikai elitet meggyanúsították valamilyen droggal kapcsolatos bűncselekménnyel.
  • Az Amerikai Egyesült Államokba Venezuelán keresztül érkezik a legnagyobb drogmennyiség minden évben.

Egy New York-i bíróság azzal vádolja a venezuelai First Lady, Cilia Flores két unokaöccsét, hogy kokaint csempészett be az Egyesült Államokba.

A két fiatalt, Franqui Francisco Flores de Freitast és Efrain Antonio Campo Florest kedden tartóztatták le Haiti fővárosában, Port-au-Princeben. A bíróság szerint mindketten rendszeresen szállítottak drogot az Amerikai Egyesült Államokba Hondurason keresztül.

Az események valószínűleg tovább rontják majd az eddig is igen rossz amerikai-venezuelai kapcsolatokat.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a twitteren reagált felesége unokaöccseinek letartóztatására, igaz nem közvetlenül. „Semmilyen imperialista csapba nem állhat az emberek felszabadításának útjába, hiszen a mi sorsunk a győzelem” – írta a politikus.

A vádirat szerint P. Flores de Freitast (30) és C. Florest (29) kokainszállítással bízták meg. Továbbá azzal gyanúsítják őket, hogy több megbeszélésen is részt vettek, melyek témája a potenciális kábítószer-szállítási útvonalak feltérképezése volt.

Amerikai drogszakértők régóta hangoztatják, hogy a legnagyobb mennyiségű kokain Venezuelán keresztül szállítják Kolumbiából az Egyesült Államokba és Európába.

Az amerikai hatóságok listáján kilenc olyan magas rangú venezuelai tisztségviselő áll, akiket kábítószer – kereskedelemben való részvétellel vádolnak.

Májusban a Wall Street Journal számolt be róla, hogy a venezuelai nemzetgyűlés elnöke, Diosdado Cabello ellen nyomozás folyik, mivel az amerikai hatóságok azt gyanítják, hogy kábítószer-kereskedelemben vett részt. A politikus visszautasította a vádakat, mondván nincs ellene semmilyen bizonyíték és az amerikaiak csak le akarják őt járatnia nyílvánosság előtt.

A First lady

Cilia Flores, az elnök felesége, igen erős politikai személyiségnek, véleményformálónak számít Venezuelában. Férjével, a jelenlegi elnökkel még akkor találkozott, amikor védőügyvédként dolgozott az előző venezuelai elnök Hugo Chávez hivatalában. A pár már az 1990-es évek elejétől kapcsolatban állt, ennek ellenére csak 2013-ban kötöttek házasságot.

Cilia Flores jelenleg képviselőként dolgozik a Nemzetgyűlésben és várhatóan a következő választásokon is elindul majd képviselőként.

A First Lady még nem nyilatkozott az unokaöccsei letartóztatása kapcsán, annak ellenére, hogy egyiküket ő nevelte hosszú évekig a szülők halálát követőem.

Berbás Péter

Friss hírek