Ők lennének a magyar képviselők a szlovák parlamentben

Berényi József vezeti az MKP listáját, Szigeti László a hatodik helyen lesz. Somogyi Szilárd a 100. helyet kapja. Van pár érdekesség, írja az Új Szó.

Ki vezesse a listát és ki hányadik helyet kapja? Az MKP Országos Tanácsának tagjai erre a kérdésre adtak választ szombaton, jóváhagyva a párt választási listáját. A válasz nagyon gyorsan megérkezett, egy óra alatt készen voltak vele a küldöttek.A lista bemutatása előtt a péntek esti párizsi eseményekre is reagált a párt. Ezek Berényi József szerint komoly változásokat igényelnek, elsősorban biztonságpolitikai változásokat. „Az ellenőrizetlen migránsáradattal terroristák is érkezhetnek, ezt senki sem zárhatja ki. Véget kell vetni a Wilkommenskulturnak, és meg kell védeni állampolgárainkat, ebben támogatják a kormány lépéseit.

„Bugárék miatt nincs koalíció”

„Elsősorban a régiók adják a jelölteket, ők szabják meg, ki, a saját régiója szerinti hányadik helyen lesz” – mondta a pártelnök, aki szerint soha ilyen mértékben nem nyitotta meg az MKP a választási listáját, mint most. „Nyitott párt vagyunk, a listát alárendeljük a közösségi érdeknek” – tette hozzá Berényi. „Olyan személyek vannak a listán, akikkel korábban voltak nézeteltéséreink, nem is kicsik. Most viszont azt mondtuk, mindent félreteszünk, mivel a cél az asszimiláció megállítása” – mondta a pártelnök.

Ezért három mozgalom jelöltjei kaptak helyet a listán. Az egyik a Fiatal Függetlenek nevű csoport, amelyet Orosz Örs vezet, a másik a Mi Magunk nevű, Somogyi Szilárd által vezetett mozgalom, a harmadik pedig a Fontos vagy! nevű komáromi mozgalom. „Ez is igazolja, hogy a magyar koalíció nem mi miattunk, hanem a Most-Híd miatt nem jött létre. Mi velük is meg tudtunk volna egyezni” – tette hozzá Berényi.

Szigeti a hatodik

A listát Berényi József pártelnök vezeti, erről nem volt komoly vita az OT ülésén. A második helyet Bárdos Gyula kapta, a párt korábbi államfőjelöltje, a Csemadok elnöke. A harmadik helyre Farkas Iván került, az érsekújvári járás jelöltjeként.Szigeti László, az Országos Tanács elnöke csak a hatodik helyen van, korábban az első háromba várták. Hátracsúszásának oka az ellene még folyó bírósági eljárás lehet. „Vele kapcsolatban nagyon szilárd a bizalom, hisszük, hogy ártatlan, és ha az igazságszolgáltatás törvényesen jár el, akkor ezt ki is mondja” – fejtette ki Berényi.

A negyedik helyen Menyhárt József (Dunaszerdahelyi járás), az ötödiken pedig a Komáromi járás jelöltje, Samu István lesz. A hetedik pozíció Köteles Lászlóé (Kelet-Szlovákia), őt a közép-szlovákiai jelölt, Auxt Ferenc követi. Az már korábban ismert volt, hogy a 9. Orosz Örs civil aktivista, a 10. pedig a Via Nova-jelölt Ciprusz Zoltán lesz.Somogyi a századik

A pártban várnak Stubendek Lászlóra, neki a 11. helyet ajánlották fel. Ha elfogadja, a többiek – kivéve a civil jelölteket, akiknek fix helyük van – lejjebb csúsznak eggyel.

Somogyi Szilárd a századik helyet kapta. Mögötte három olyan jelölt következik, akit a Mi Magunk mozgalom jelölt. Az utolsó, 150. helyen Halász Béla található, a Fontos vagy! mozgalom jelöltje. A DAC focicsapatának egykori csapatkapitánya, Szabó Ottó a 60. helyet kapja.

Bauer Edit, aki korábban 10 éven keresztül az MKP európai parlamenti képviselője volt, a 149. helyet kapta. Berényi szerint saját kérésre kapta ezt a pozíciót. Előtte eggyel egy volt miniszter és képviselő, Miklós László található.Decemberben indul a kampány

Az MKP kampányfőnöke Forró Krisztián lesz (a listán a 11. helyet kapta egyébként, a Galántai járás küldötteként). „Friss, ropogós kampányt fogunk folytatni” – mondta Forró Krisztián.

A kampányt hitelből fogják fedezni, csak december elsején indul. Pénzügyileg szerény lesz a kampány, állítják, azt nem mondták meg, konkrétan hány eurót szánnak rá. „650 ezer eurós hitelt hagyott jóvá az OT a kampányra” – mondta kérdésünkre Forró Krisztián.

MKP-lista:1. Berényi József2. Bárdos Gyula3. Farkas Iván (Érsekújvári járás)4. Menyhárt József (Dunaszerdahelyi járás)5. Samu István (Komáromi járás)6. Szigeti László (OT-elnök)7. Köteles László (Kelet-Szlovákia)8. Auxt Ferenc (Közép-Szlovákia)9. Orosz Örs (civil jelölt, Fiatal Függetlenek)10. Ciprusz Zoltán (Via Nova)11. Forró Krisztián (Galántai járás)12. Kiss Beáta (Lévai járás)13. Ilko Zoltán (Tőketerebesi járás)14. Németh Gabriella (Szenci járás)15. A. Szabó László (Dunaszerdahelyi járás)16. Karaffa Attila (Dunaszerdahelyi járás)17. Őry Péter (Dunaszerdahelyi járás)18. Kőrösi Ildikó (Vágsellyei járás)19. Zachar Pál (Fiatal Függetlenek, civil)20. Nagy Dávid (Via Nova)…60. Szabó Ottó (volt DAC-játékos)…70. Bárdos Gábor (somorjai polgármester)71. Horváth Árpád (gútai polgármester)100. Somogyi Szilárd (Mi Magunk mozgalom)…120. Hájos Zoltán (dunaszerdahelyi polgármester)…148. Miklós László (volt környezetvédelmi miniszter)149. Bauer Edit (volt EP-képviselő)150. Halász Béla (Fontos vagy! mozgalom)

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »