Guzmán-ügy: mégsem Argentínában bújkál a drogbáró

Sergio Berni biztonságért felelős államtitkár korábban megerősítette, hogy riadókészültség lépett életbe Argentínában, miután azt az információt kapták, hogy a kiterjedt drogkartell vezetője, Joaquín „El Chapo” Guzmán valószínűleg az ország déli részén rejtőzködik, közel a chilei határhoz. Úgy tűnik, a hír kacsa volt.

Az argentin kormány tagadja annak lehetőségét, hogy a mexikói drogkereskedő, „El Chapo” Guzmán – aki egyébként a nemzetközileg legkeresettebb bűnözők egyike – az ország déli részén rejtőzködne, miután hamisnak bizonyult az a bejelentés, amely a helyi biztonsági erőknél „megcsengette a vészharangot”. Az argentin hírszerzés az FBI-jal együttműködve lenyomozta a hívást, megtalálták a bejelentőt és bíróság elé állították. Az eljáró bíró teljes mértékben megcáfolta a leadott információ hitelességét. Ahogy Sergio Berni később egy rádióbeszélgetésben elmondta, „visszaállt a rend” az országban.

Az „El Chapo” állítólagos Argentínában tartózkodásáról szóló rémhírek jelentős zűrzavart okoztak a patagóniai Bariloche térségében, habár a Guzmán argentínai jelenlétéről szóló pletykák nem újkeletűek. Mielőtt a mexikói hatóságok elfogták őt 2014-ben Sinaloában, az a hír járta, hogy Guzmán Argentínába menekült, noha erre soha nem volt semmilyen bizonyíték. Mexikó legkeresettebb bűnözőjének október közepén sikerült elmenekülnie egy, az elfogására irányuló művelet közben hónapokkal azután, hogy megszökött egy maximálisan őrzött börtönből egy alagúton keresztül.

Gál Jolán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »