Szíria: Amerikának kell majd meghátrálnia

  • Az USA a diplomáciai tárgyalások kiszélesítése mellett döntött
  • Az orosz beavatkozás sikere csökkenti az amerikai népszerűséget
  • Irán is fontos tényező lehet a konfliktus megoldásában
  • Az ISIS ellen harcoló erőket az Asszad-rezsim elismerése osztja meg

Az USA kénytelen kompromisszumot kötni Oroszországgal és Iránnal, ha fel akarja számolni a szíriai polgárháborút. Az orosz beavatkozás kezdete óta a konfliktus megoldásának irányítását az oroszok tartják kezükben, így az USA kénytelen az alkudozásra.

Az Amerikai Egyesült Államok kész megváltoztatni az ISIS elleni stratégiáját a hatékonyság érdekében. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint ahhoz, hogy a szíriai polgárháborút sikerüljön felszámolni, szükség van arra, hogy hatékonyabb diplomáciai tárgyalásokat folytassanak a kérdésben érdekelt államok. Nem csupán arra van szükség, hogy Amerika képes legyen együttműködni Oroszországgal, de arra is, hogy Irán, Törökország és Szaúd-Arábia is jelentősebb szerepet kapjon a polgárháborús helyzet megoldásában.

Kerry szerint, mióta az oroszok is aktívan részt vesznek az ISIS elleni támadásokban, azóta a konfliktus is jóval veszélyesebb, ám elmondta, hogy az USA és Oroszország érdeke lényegében ugyanaz, a cél egy egységes, polgárháború-mentes Szíria megteremtése. Igaz: mind Irán, mind Oroszország támogatja az Asszad-rezsimet. Az amerikai külügyminiszter szerint azonban semmi nem támogatná jobban az ISIS elleni harcot, mint egy politikai átalakulás, mely során Asszadot elmozdítanák, így egyesíteni lehetne az ország nagy részét a szélsőségesek ellen.

Az orosz részvétel kimutatta a washingtoni politika hiányosságait, egyes elemzők szerint Amerika és szövetségesei jelenleg mindössze az orosz beavatkozáshoz próbálnak felzárkózni. Ez előrevetíti, hogy Amerika szíriai politikájának új töltetet kell kapnia, ha továbbra is vezető szerepet akarnak betölteni a konfliktus megoldásában. A BBC szerint Amerika nemzetközi megítélése a konfliktus kapcsán jelenleg mélyponton van, ugyanis szövetségesei Oroszország lépéseivel kalkulálnak, az orosz irányvonallal működnek együtt.

Mindezt megerősítette Ashton Carter védelmi miniszter Szenátusban elmondott beszéde is, ahol hangsúlyozta, hogy új irányvonalat kell kijelölni a konfliktus amerikai megközelítése kapcsán. Az USA a jövőben szeretné bevonni a polgárháborús helyzet felszámolásába a különböző regionális szereplőket, mint például Afganisztánt, Iránt, vagy Szaúd-Arábiát.

A Bécsben megrendezett tárgyalásra meghívták Iránt is, aki eddig minden megbeszélésről ki volt zárva, tekintettel arra, hogy a teheráni vezetés Bashar al-Asszad, a szíriai elnök legfőbb szövetségese volt. Ám minden korábbi béketárgyalás kudarcba fulladt, így az Asszad elleni koalíció, élen az Amerikai Egyesült Államokkal úgy döntött, megpróbálja bevonni Iránt az együttműködésbe.

A szíriai polgárháború beszüntetésére tett kísérletek többek között azért buknak el, mert a beavatkozó államok között sincs konszenzus. Mióta Oroszország is beszállt a konfliktusba Asszad oldalán, támogatást kapva Irántól, azóta a konfliktus nem csak regionális szereplők között zajlik, de nemzetközi ellentéteket is felszínre hozott. A legfőbb kérdés az, hogy mennyiben tudja az amerikai diplomácia befolyásolni Irán és Oroszország állásfoglalását a kérdésben, meg tudják-e győzni az Asszad-rezsim támogatóit, hogy a polgárháború felszámolása és az ISIS elpusztítása hatékonyabb lenne egy damaszkuszi politikai váltással.

Irán álláspontja szerint azonban nincs megfelelő jelölt a pozíció betöltésére, emiatt Irán és Oroszország azért is támogatja Asszadot, hogy a szíriai kormány képes legyen felvenni a harcot az ISIS-szel. A konfliktus megoldása sürgető az egész nemzetközi közösség számára, hiszen eddig 250 ezer halálos áldozatot követelt, valamint több, mint tízmillióan kényszerültek otthonaik elhagyására.

Makaró Bettina

Friss hírek