A nyugati országok megtámadására szólított fel az al-Kaida vezetője

  • A szélsőséges szervezet vezetője magányos farkasként küldené akcióba a muszlim hívőket.
  • Elsődleges célpontként az Egyesült Államok lett megjelölve.
  • Az al-Kaida vezetője szeptemberben már közzétett hasonló felhívást az interneten.
  • Az-Zavahri közölte azt is, hogy nem tekinti legitimnek az Iszlám Állam által meghirdetett kalifátust.

Ismételten a nyugati országok elleni támadásokra szólította fel a muszlimokat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője a Twitteren közzétett videófelvételen, amelyen üdvözölte a palesztinok által Izraelben elkövetett késeléses merényleteket is.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint Ajman az-Zavahíri az említett felvételen immár sokadik alkalommal buzdítja arra a muzulmánokat, hogy minden rendelkezésükre álló módszerrel mérjenek csapást a nyugati országokra. Mint ahogy szeptemberben is tette, ezúttal is állást foglalt a „magányos farkasok” által elkövetendő, vagyis nem szervezett akciók mellett.

Az Egyesült Államokat ebben az üzenetében is elsőrendű célpontnak nevezte. Mint fogalmazott, az Egyesült Államokat „saját földjén” kell sújtani.

Ajman az-Zavahíri üdvözölte a palesztinok által Jeruzsálemben, Izraelben és Ciszjordániában elkövetett késes merényleteket. Erre azután tett utalást, hogy két palesztin férfi hétfőn megpróbált leszúrni egy izraeli katonát egy ciszjordániai útellenőrző pont közelében (a katonák egyiküket lelőtték, másikukat pedig elfogták),  ugyanezen a napon fiatal palesztin merénylők két különböző támadás során Izraelben megkéseltek idős embereket is.

Az al-Kaida vezetője szeptemberben már közzétett hasonló felhívást az interneten. Akkor úgy fogalmazott, hogy akinek lehetősége van ártani a nyugati országoknak, az „ne habozzon”. „Arra kell most összpontosítanunk, hogy a háborút a keresztes hadjáratot folytató Nyugat, és különösképpen Amerika otthonainak és városainak szívében folytassuk” – mondta.

Az-Zavahri többször közölte azt is, hogy nem tekinti legitimnek az Iszlám Állam által meghirdetett kalifátust, ugyanakkor követői csatlakoznak hozzájuk a nyugati országok és a szekuláris haderők elleni harcban Szíria és Irak területein.

Feltételezések szerint egyébként a nemzetközi terrorszervezet vezetője a tálibok uralta afgán-pakisztáni határterületen bujkál. Augusztusban hűséget fogadott Manszúr mollának, az afganisztáni tálibok új vezérének.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »