Magabiztosan győzött az AKP Törökországban

  • A koalíciós tárgyalások kudarca miatt ma ismét választásokra került sor Törökországban.
  • A közvélemény-kutatások a júniusi eredményekhez nem sok változást prognosztizáltak.
  • Az AKP jelentősen növelte támogatottságát, így egyedül alakíthat kormányt.
  • A kurd HDP megelőzte az MHP-t.

Az előzetes eredmények szerint 95 százalékosos feldolgozottságnál az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy az 550 fős török parlamentben ismét abszolút többségben kormányozhasson.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök pártjának a stabil többséghez minimum 276 képviselői helyet kell megszerezni, ezt azonban jelentősen túlszárnyalta a párt: feltehetőleg körülbelül 311-316 helyet zsebelt be magának az AKP, amely a júniusi választásokhoz képest 52-58 mandátum növekedést jelent.

Az öt hónapja zajlott választásokhoz hasonlóan most is az akkor a parlamentbe bejutott négy pártnak sikerült átlépni a nemzetközi összehasonlításban is magas, tíz százalékos parlamenti küszöböt. A Köztársasági Néppárt (CHP) körülbelül 133-135, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) 42-45, míg a Népi Demokratikus Párt (HDP) 59 képviselői hellyel rendelkezhet a parlamentben. 

Törökországban júniusban került sor választásokra, amelyen a 2002 óta kormányzó AKP elvesztette abszolút többségét, illetve a kurd érdeket képviselő HDP történelmi sikert elérve átlépte a bejutási küszöböt. A koalíciós tárgyalások nem vezettek sikerre, így Recep Tayyip Erdogan november elsejére tűzte ki az újabb választás időpontját. Az előrejelzések hasonló eredményeket mutattak a júniusiakhoz képest.

Az MHP a választások egyik legnagyobb vesztese, számos tartományban vesztette el szavazatait, amelyeket az AKP zsákmányolt be. Gyengén szerepelt a HDP is, amely a júniusi szavazatainak csaknem negyedét elveszítette, ugyanakkor megelőzve az MHP-t a harmadik legnagyobb erő lett a török politikai életben. A CHP ugyan növelte szavazatainak számát, de ez ismét csak a második helyre volt elegendő.

Ahmed Davutoglu miniszterelnök, az AKP vezetője a párt székházának teraszán tartott beszédében elmondta, „ez a nap nemzetünk gyözelmének napja. Még mindig az út elején vagyunk. Remélem, a jövőben is ugyanekkora sikerekben lesz részünk.” 

Mindeközben a főleg kurdok lakta Diyarbakirban összecsapások zajlanak kurd tüntetők és a biztonsági erők között. A rendőrség könnygázt és vízágyút vet be a demonstrálók ellen.

Káply Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »