Internetes portált perelt be a venezuelai jegybank

  • A venezuelai jegybank hatalmas kártérítést követel egy amerikai pénzügyi weboldaltól.
  • Maduro szerint nemzetközi spekulánsok akarják a kormányt megbuktatni.

A venezuelai Központi Bank pert indított az amerikai alapítású DolarToday ellen a delawarei bíróságon. Az intézmény kiberterrorizmussal vádolja az internetes oldalt, és azt állítja, hogy jelentős kárt okozott a venezuelai gazdaságnak.

A Központi Bank a kár megtérítését követeli a weblaptól és azt állítja, hogy a DolarToday megpróbálta befolyásolni az infláció alakulását az országban.

A pénzügyi oldal folyamatosan követi Venezuela hivatalos valutájának, a bolivarnak a fekete piaci alakulását. Múlt hét pénteken a DollarToday szerint 1:820 volt az USD:VEF átváltási arány, miközben a hivatalos árfolyam szerint 1 amerikai dollár 200 bolivárt ért.

Nicolas Maduro venezuelai elnök azzal vádolja a weboldalt, hogy egy, az ország ellen irányuló nemzetközi összeesküvés egyik szereplője, melynek célja megbuktatni az országot irányító baloldali kormányt.

Az ellenzék és más kritikusok szerint az árfolyamellenőrzés és a folyamatos kormányzati beavatkozások hatására a venezuelai gazdaság folyamatosan zsugorodik, ezzel párhuzamosan pedig nő az államháztartási hiány.

Berbás Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »