Európai rendőrök képeznek ki drogellenes erőket Bolíviában

Az EU tagállamaiból akkreditált rendőrtisztekből álló kiképzőcsoport nyújt segítséget a bolíviai drogellenes erők kiképzésében. Számos megállapodás született az utóbbi időben Bolívia és az EU között ezen a területen, melyek az öreg kontinens támogatásáról biztosítják az andoki országot. Ennek anyagi értéke 281 millió euróra tehető a 2014-2020-as költségvetési időszakban.

Az Európai Unió véglegesítette annak a programnak a részleteit, amelynek keretében európai rendőrök a bolíviai drogellenes erők (FELCN) rendőreinek kiképzésében nyújtanak segítséget. Az európai küldöttség vezetője, Timothy Torlot elmondta, hogy az EU országaiból jelentkezhetnek a rendőrtisztek a kiképzőcsoportba, amely Bolíviában a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem különleges erőivel (FELCN) fog együttműködni.

Torlot megemlítette, hogy az elmúlt hónapokban számos egyezményt kötöttek Bolíviával, összesen 89 millió eurós támogatást előirányozva, amelyek főként a drogellenes programok finanszírozására, valamint a kokain alapanyagának, a kokacserje illegális termesztésének visszaszorítására irányulnak. Ezen egyezmények egyike az európai rendfenntartó erők által a drogkereskedelem elleni küzdelemhez kapcsolódó különböző intézmények számára felajánlott technikai segítségnyújtásáról, valamint a drogfogyasztás csökkentésére irányuló tervek megvalósításában való közreműködésről szól, Bolívia szuverenitásánk tiszteletben tartásával. A 89 millió eurós támogatás a 2014-2020-as periódusban tervezett 281 millió eurós (318 millió dolláros) nagyobb mértékű együttműködési program része. Latin-Amerikában Bolívia a legnagyobb kedvezményezettje az uniós transzfereknek.

Gál Jolán

Friss hírek