Justin Trudeau: A kanadai politika fiatal titánja

  • Október 19-én tartották Kanadában a 42-ik alkalommal megrendezésre kerülő parlamenti választásokat
  • A majdnem egy évtizedig hatalmon lévő Konzervatív pártot és Stephen Harpert a Liberálisok elsöprő többséggel váltották
  • Kanada következő miniszterelnöke: Justin Trudeau, a Liberálisok vezetője
  • Trudeau megválasztása pozitív hatással lehet az amerikai-kanadai kapcsolatokra.

Közel egy évtizedes miniszterelnökség után Stephen Harper és a Konzervatívok a második helyre szorultak a Justin Trudeau vezette Liberális Párt mögött. Az előrejelzések szerint szoros versenyre lehetett számítani, a liberálisok azonban simán hozták az abszolút többséget. Fiatalos kiállás, hangzatos hívószavak, szelfik: A fiatal induló tudta, mi kell a kanadaiaknak.

Justin Trudeau, Kanada második legfiatalabb miniszerelnöke

A 338 fős törvényhozásban a Justin Trudeau vezette liberálisok 148 új helyet nyertek a legutóbbi választásokhoz képest, így most 184 székkel rendelkeznek. A konzervatívok 60 székkel kevesebbet szereztek a 2011-es választáshoz képest, így most 99 hellyel képviseltetik magukat a kanadai parlamentben. A zord telek és a nyári vakációszezon miatt hagyományosan ősszel vagy tavasszal megrendezésre kerülő kanadai parlamenti választások idén óriási liberális győzelmet hozott. A Liberális Párt, mely a 2011-es választásokon csupán 34 helyet szerzett, és ezzel harmadik helyen végzett október 19-én, hétfőn 148 hellyel gazdagodott, ezzel abszolút többséget szerezve. A párt fiatal vezérét, Justin Trudeau-t sokan tapasztalatlannak és felkészületlennek bélyegezték, a választást megelőző vitákon azonban rácáfolt ezen állításokra. Nagyon jól ráérzett a szerepre, melyet képviselnie kell, ha győzelemre akar jutni. Fiatalos kiállásával, a kampányturné során készített szelfik tucatjával potenciális alternatívát tudott kínálni a Stephen Harper féle „kiöregedett”, „szigorú” miniszterelnökkel szemben. Az eredmények azt mutatják, a kanadai nép örömmel voksolt az indulóra, aki többek között a klímaváltozás elleni fellépés, a marihuána legalizálása, a nemzetközi színtéren való megfontoltabb fellépés és a megengedőbb menekültpolitika ígéretével szállt versenybe.

Justin Trudeau 43 éves, a második legfiatalabb miniszterelnök Kanada történelmében. Apja, Pierre Trudeau, az ország tizenötödik miniszterelnöke óriási népszerűségnek örvendett a választók körében, az őt övező csodálatot „Trudeau-mániának” nevezték. Ő volt az első politikus, aki beleegyezett egy találkozóba John Lenonnal és feleségével, Yoko Onóval, akik világbékéért turnéztak. A közel 50 perces beszélgetést követően John Lenonn úgy nyilatkozott, „ha minden politikus olyan lenne, mint Pierre Trudeau, világbéke lenne.” Fia is hasonló népszerűséggel rendelkezik a választók között. Több, akár botrányosnak is nevezhető akció is kötődik a nevéhez, mint például 2013-as vetkőzős száma, melyet egy jótékonysági rendezvényen mutatott be (és amivel majdnem 2.000 dollár támogatást szerzett az egészségügyi szervezetnek), vagy az internetet bejáró képek, amin az ottawai képregényfesztiválon két rohamosztagossal pózol, vagy a választást megelőző napon két ismerősével emberi piramist épít a montreáli repülőtéren. A Konzervatív Párt részéről rengeteg bírálat érte, megkérdőjelezve, alkalmas lehet-e egy ilyen ember az ország kormányzására?

Stephen Harper és a Konzervatív Párt bukása

A párt vezetője a választási eredmények kihirdetése után lemondott posztjáról, de a parlament munkájában továbbra is részt kíván venni. A párt kudarcának okait találgatva szakértők egyetértenek abban, hogy nagy szerepet játszott a miniszterelnök személye, illetve a kormányzás módja, ami gyakran se átlátható nem volt, se demokratikus. Ezek visszavezethetőek a miniszterelnök személyére, akit amellett, hogy hatékonyan és magabiztosan vezette az országot, gyakran titkolódzó, autokratikus és introvertált emberként jellemeztek. Az elmúlt kilenc évben a konzervatívok vezették az országot, a déli szomszéddal azonban nehezen értettek szót. Stephen Harpert, habár a Keystone XL projekt nagy támogatója volt, a Fehér Ház szóvivője úgy jellemezte, mint „akivel nem mindig volt egyszerű”. Az 56 éves torontói politikus kilépett a Kiotói Egyezményt aláíró országok csoportjából, emiatt több bírálat is érte az akkori vezetést. A Harper-időszakot a nagyobb vállalatoknak kedvező adórendszer és fiskális politika, a nemzetközi téren pedig egy magabiztos, bizonygató hozzáállás jellemezte. Miután telefonon gratulált az újonnan megválasztott miniszterelnöknek, Harper úgy nyilatkozott: „Egy valamiben biztos vagyok – mikor újra a szavazóurnákhoz járulunk, pártunk a konzervatív értékeink alapján egy tiszta, életképes alternatívát fog kínálni önökkel szemben.”

Kanada- USA kapcsolatok az új miniszterelnök szerint

Megkérdezett szakértők szerint Trudeau alatt a kanadai külpolitika a multilateralizmus, az Egyesült Nemzetek Szövetsége elkötelezett támogatójaként fog visszatérni a „hagyományos” mederbe, amivel Stephen Harper idején Kanada szakított. Konfliktusok forrása lehet azonban az a döntés, miszerint Kanada fel akar hagyni az Iszlám Államot célzó légicsapásokkal. Kanada ennek ellenére továbbra is tagja maradja a katonai koalíciónak, a légicsapások helyett azonban az iraki fegyveres erők kiképzéséből, a térségbeli humanitárius segélyezésből venné ki a részét. Egy másik kérdésben, a Keystone olajvezeték kapcsán Trudeau támogatásáról biztosította az Obama-adminisztrációt, azonban kiemelte, nem fogja engedni, hogy ez a kérdés határozza meg a két ország közötti kapcsolatot. Hangsúlyozta, környezetvédelmi ügyekben fokozott szerepvállalást kíván megvalósítani, és kész támogatni az ilyen irányú amerikai törekvéseket. „Az egyik legsürgetőbb feladatomnak tartom, hogy újra produktív, konstruktív kapcsolatot építsünk ki legközelebbi szövetségesünkkel és szomszédunkkal”- nyilatkozta még megválasztása előtt.

Koppány Mátyás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »