Sikeresnek bizonyult a határzár

  • A venezuelai határzár következtében 10%-kal esett vissza a határmenti bűnözés.
  • A határ közeli csempészhálózatok jelentős veszteséget okoztak a venezuelai gazdaságnak.
  • 1500 kolumbiai menekült vissza hazájába a katonai akciók miatt. 

A kolumbiai kormány elismerte, hogy jelentősen visszaesett a bűnözés és a csempészet a két ország között amióta Venezuela katonákat vezérelt a közös határra.

A műveletet két hónappal korábban még élesen bírálta Kolumbia, amiért Venezuela nem egyeztetett vele az ügyben. A helyzet mára megváltozott, hiszen a gyilkosságok száma 10%-kal esett vissza a határ menti területeken. A katonák augusztusi kivezénylése óta 568 ezer liter benzint és több mint 400 szarvasmarhát sikerült lefoglalni a kolumbiai hatóságoknak a venezuelai határvédelmi műveletnek köszönhetően.

Nem meglepő, hogy Luis Carlos Villegas kolumbiai védelmi miniszter is elismerően beszélt a szomszédos ország által elért eredményekről: „Új korszak veszi kezdetét a két ország közötti együttműködésben.” – mondta a védelmi miniszter, majd hozzátette: „El kell ismernem, hogy a közös határszakasz sokkal biztonságosabb, mint két hónappal korábban”. Bár Villegas megjegyezte azt is, hogy Kolumbia már a határzárat megelőzően is jelentős sikereket könyvelhetett el.

Kolumbiát meglepetésként érte, hogy Venezuela augusztus végén lezárta a két ország közös határátkelőit, miután több mint 1000 katonát vezérelt ki a 2200 kilométerhosszú határszakaszra. A művelet kezdete után nem sokkal már több bűnözőt és csempészt elfogtak, illetve megsebesítettek.

Nicolás Maduro elnök már korábban is felhívta a problémára kolumbiai kollégája figyelmét, mivel a venezuelai elnök szerint a határ menti bűnözői és csempészhálózat komoly károkat okozott a venezuelai gazdaságnak. A csempészek ugyanis megvásárolták a venezuelai kormány által mesterségesen alacsony áron tartott üzemanyagot, majd jelentős haszonnal eladták azt Kolumbiában.

A kolumbiai nagykövet a katonai akciók után nem sokkal már venezuelai kollégájával tárgyalt, mivel aggodalmát fejezte az illegálisan Venezuelában élő kolumbiaiak biztonságáért. A művelet utáni napokban ugyanis több mint 1500 kolumbiai menekült vissza az anyaországába.

„Egyetértek azzal, hogy a bűnszervezetekkel kapcsolatos problémákat meg kell oldani, de ennek csakis a közös együttműködés lehet az alapja” – mondta Santos kolumbiai elnök.

A két vezető nemrég Ecuadorban találkozott, és megállapodtak a helyzet rendezéséről.

Berbás Péter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »