Kijev ezer milliárd dollár kártérítést követel Moszkvától a Krímért

  • Ukrajna kártérítést követel Moszkvától a Krím törvénytelen elcsatolása miatt.
  • Kijev további összegeket is követel orosz szomszédjától a Kelet-Ukrajnában keletkezett károk enyhítésére.
  • Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő azt mondta: hazája kész „jogi úton is háborúzni” Oroszországgal.

Ukrajna legalább ezer milliárd dollár kártérítést követel jogi úton Oroszországtól a Krím félsziget törvénytelen elcsatolásáért – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.    

A kormányfő közölte, hogy ezen felül a Kelet-Ukrajnában kirobbantott fegyveres konfliktus miatt is kártérítésre tart igényt Oroszországtól Ukrajna. Hozzátette, hogy mivel a katonai beavatkozás Oroszország részéről még folyamatban van, ennek összegét még hozzávetőlegesen sem tudja megmondani.

Leszögezte, hogy Ukrajna kész „jogi úton is háborúzni” Oroszországgal és megvédeni érdekeit. Hangsúlyozta, hogy az ukrán állam, valamint a bankok és a vállalatok minden lehetséges fórumon pert indítanak Moszkva ellen az összes vitás kérdésben, a Krím félsziget tavalyi bekebelezése és a tavaly kirobbant Donyec-medencei fegyveres konfliktus miatt elszenvedett veszteségekért, a Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt államfő által felvett orosz hitel átalakításáért, valamint a gázvásárlás és szállítás ügyében.

Emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához már több ügyben keresetet nyújtott be Kijev.

„Ami a jogi eljárásokat érinti, két kérdésben már keresetet nyújtottunk be az európai bírósághoz Oroszországgal szemben, amelyek a Krím annektálását, valamint a Donyeck és Luhanszk megyékben való beavatkozást érintik. Ezenkívül külön eljárás indult a Gazprom (orosz állami gázvállalat) ellen a gázvásárlás és a tranzit ügyében” – fejtette ki a miniszterelnök. Felszólította Moszkvát, hogy ne késleltesse az eljárások menetét újabb és újabb halasztási kérelmekkel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »