Szerbiában minden kilencedik személy hajléktalan

Több mint 800 ezer hajléktalan személy él Szerbiában a Hausing Center civil szervezet felmérésének eredményei szerint.

A szerbiai hajléktalanoknak a szervezet által meghatározott általános profilja szerint leginkább 51 és 60 év közötti férfiakról van szó, akik soha nem nősültek, maximum nyolc osztályt végeztek, munkanélküliek és több mint öt éve nem is keresnek munkát. „Amíg dolgozott, fizikai munkákat végzett állami vállalatoknál. Nincsenek gyerekei, rokonai vagy barátai. Egészségi problémákkal küzd, főleg mentálisakkal, gyakran vannak kábítószer- és alkoholgondjai. Részt vett a kilencvenes évek háborúiban” – áll a jelentésben.

A köztársasági statisztikai intézet, illetve a 2011-es népszámlálás adatai szerint 455 hajléktalan élt az országban, ugyanakkor 17.850 másodlagos hajléktalant is számon tartanak, ők nagyon rossz körülmények között élnek.

A kérdéssel foglalkozó szervezetek meglátása szerint a hajléktalanság kritériumai jóval szűkebbek, mint ahogy azt Európában meghatározzák. A szó szerint az utcákon alvó néhány száz ember mellett százezrek élnek nem megfelelő körülmények között. Mindez komoly problémát jelent, amellyel szembesülnie kell az államnak a közeljövőben, különösen azért, mert a válság éveiben nagyon sok ember maradt lakóhely nélkül.

Milena Timotijević, a Hausing Center munkatársa szerint Szerbiában nincs átfogó és megbízható listája a hajléktalanoknak. „Ahhoz, hogy javuljon a jelenleg nagyon rossz helyzet, elengedhetetlenül szükséges folyamatosan figyelemmel kísérni a hajléktalanok számának alakulását” – mutatott rá.

„A szerbiai kormánynak a legfontosabb prioritásai közé kellene helyeznie a hajléktalanság elleni küzdelmet. A hajléktalanoknak a jelenlegi stratégiába való bekapcsolása jó kezdet, de nem elegendő, mert politikai szándékként kell megfogalmazni azt, hogy ezután egyetlen szerbiai polgár sem aludhat az utcán vagy maradhat a szükségesnél tovább a sürgősségi szálláshelyeken” – tette hozzá Tomitijević.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »