Egy CIA-dokumentum keltett botrányt Chilében

Olyan iratokat hozott nyilvánosságra az amerikai hírszerzés (CIA), melyek arra utalnak, hogy Pinochet tervelte ki az Orlando Leterier, az Allende-kormány volt külügyminisztere ellen irányuló 1976-os merényletet, aminek következtében a politikus és amerikai származású asszisztense is életét vesztette – írja a BBC Mundo.

A több ezer oldalas, bizonyítékul szolgáló dokumentum köteget adott át John Kerry, az Egyesült Államok külügyminiszere csütörtökön Michelle Bachelet elnöknőnek, aki továbbította azt az egykori politikus fiának, Juan Pablo Leteriernek, aki jelenleg a Szocialista Párt szenátoraként látja el feladatát.

Pinochetet, aki 1973-ban katonai puccs révén szerezte meg a hatalmat Chilében, már rég óta gyanúsították az ügyben való érintettséggel, melyet a CIA által szolgáltatott dokumentum most megerősített.

Heraldo Muñoz, chilei külügyminiszter szerint az iratban Leterier meggyilkolása mellett más baloldali politikusok félreállítása is szerepel, köztük „Mrs. Allendéjé” is – a megnevezés feltehetőleg Salvador Allende, volt miniszterelnök, feleségére Hortensia Bussira vonatkozik.

A chilei diktátor 2006-ban hunyt el anélkül, hogy valaha is felelősségre vonták volna tettéért, melyről váltig állította, hogy az amerikai hírszerzési ügynökség volt az elkövetője.

Juan Pablo Leterier bízik abban, hogy a dokumentumok segíteni fognak az ügy további résztvevőinek azonosításában is.

Deák Alexandra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »