Rio 2016: csökkentik az olimpiára szánt kiadásokat

A 2016-os Rio de Janeiro-i olimpiai és paraolimpiai játékok szervezői 30 százalékkal csökkentik az előirányzott költségeket annak érdekében, hogy elkerüljék a 3,6 milliárd dolláros költségvetés esetleges emelkedését. – írja a BBC.

Mario Andrada, a 2016-os rioi olimpiai kommunikációs igazgatójának nyilatkozata szerint a döntés háttérében az áll, hogy a szervezők szerint a brazil közvélemény nem tolerálná a túlköltekezést: „A pazarló kiadások ideje lejárt. Kreatívnak kell lennünk a megtakarítások érdekében.”– mondta Andrada.

Az eseményeken megtartandó 50 olimpiai és paraolimpiai sportágat, valamint a 15 ezer sportolót a megszorítások nem fogják érinteni.

A szervezőbizottság költségvetése magánfinanszírozású, külön költségvetés áll rendelkezésre a stadionépítésekre és infrastrukturális beruházásokra, de a brazil kormánynak kellene előteremteni a pluszforrásokat túlköltekezés esetén. A jegyeladások is lassan haladnak, eddig mindössze kétmillió jegyet értékesítettek az elérhető ötmillióból.

A 2013-as Konföderációs Kupa ideje alatt Brazíliában maguk a dühös rajongók tiltakoztak az eseményre elköltött összeg miatt. A 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokságra megközelítőleg 4 milliárd dollárt költöttek.

Berbás Péter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »