Szövetség Irán és Oroszország ellen

Számos szíriai ellenzéki szervezet egységre szólít fel Bassár el-Aszad és az őt támogató Irán és Oroszország ellen.

Több mint negyven szíriai ellenzéki csoport, köztük az egyik legjelentősebb iszlamista szervezet, az Ahrar al-Sham egy Irán és Oroszország-ellenes koalíció létrehozatalára sürgeti a regionális hatalmakat. 

A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló lázadó csoportok egy jelentős részének közleménye úgy fogalmaz, hogy e regionális együttműködés szükségszerű annak érdekében, hogy „ellensúlyozza az orosz-iráni tengely Szíriát megszállni kívánó erőfeszítéseit.” 

Az elmúlt hetekben Oroszország jelentősen megerősítette szíriai jelenlétét, illetve növelte az Aszad-rezsimnek juttatott támogatásait. Emellett továbbá célzott légicsapásokat hajt végre az Iszlám Állam állásai ellen. Ugyanakkor míg a moszkvai retorika szerint a légitámadások kizárólag az Iszlám Állam ellen irányulnak, a gyakorlatban a jórészt az ellenzéki erők, illetve a Nuszra Front által ellenőrzött Idlib és Homsz tartományokban is támadásokat hajtott végre az orosz légierő.

A közlemény továbbá kritizálta a „Szíria területén zajló orosz katonai agressziót”, illetve a civil lakosság elleni támadásokat Homsz környékén. „A civilek közvetlen módon történő célbavétele az Oroszország által múltbéli háborúiban alkalmazott felperzselt föld taktikájára emlékeztet”, áll a közleményben. 

Az Ahrar al-Sham nevű szervezet által, a Reuters-nek eljuttatott közlemény ugyanakkor nem említi meg azokat az államokat, amelyek potenciális résztvevői lehetnek egy Teherán és Moszkva elleni koalíciónak. 

A közleményt aláíró negyvenegy lázadó csoport között nincs ott sem az Iszlám Állam, sem pedig az al-Kaida helyi szervezeteként számon tartott Nuszra Front sem. 

Számos lázadó csoport Oroszország szíriai tevékenységére reagálva az elmúlt hetekben további, hatékonyabb fegyvereket kért főbb arab támogatóitól. Emellett szaúdi, a vezetéstől független egyházi személyek felszolították a muszlim államokat, hogy „adjanak meg minden lehetséges morális, anyagi, politikai és katonai támogatást” a szíriai kormány és iráni, illetve orosz támogatóik elleni harchoz. 

Káply Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »