Jól keresnek az állami cégvezetők

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) vezető tisztviselői nem panaszkodhatnak a fizetésükre, jóval többet keresnek, mint Robert Fico – mutatott rá Miroslav Beblavý, a Sieť párt alelnöke. 2012-től kezdve évente mintegy 100 000 euró folyt be a számlájukra. Robert Fico éves jövedelme mintegy 40 000 euró.

Beblavý konkrétan a nemrég lemondott vezérigazgatót, Marcel Forait, Antónia Borovková elnökségi tagot és Miroslav Vaďurát, az új vezérigazgatót említette, aki mostanáig a gazdasági osztály vezetőjeként tevékenykedett. Beblavý elmondása szerint ők hárman alkalmazottként 50-60 ezer eurót tehettek zsebre évente, ehhez jöttek még az elnökségi tagsággal együtt járó juttatások. Forai például az igazgatótanács elnökeként tavaly 67 000 euró pluszbevételre tett szert, holott a vezérigazgatónak és az igazgatótanács elnökének elvileg ugyanaz a feladata: vezetni az egészségügyi biztosítót – mutatott rá az ellenzéki képviselő. Hozzátette: a VšZP tisztviselőinek éves jövedelméről a kormány rendelkezik. Az erre vonatkozó kritériumoknak szerepelniük kellene az egészségügyi minisztérium honlapján  a manipulációk megelőzése végett. „Több órás keresgélés után sem találtuk meg azokat, de feltételezem, hogy ma valamilyen csoda folytán mégis felkerülnek az oldalra” – nyilatkozta Beblavý. Az egészségügyi tárca szóvivője, Peter Bubla szerint Beblavýnak négy évvel ezelőtt kellett volna felvetnie ezt a témát, amikor a vezérigazgató havi 6500 eurót, az elnökségi tagok valamint az osztályvezetők havi 4700 eurót vittek haza. A jelenlegi kormány jelöltjeinek rögtön hivatalba lépésük után csökkent a fizetésük, a vezérigazgató esetében 30 százalékkal, a többi vezető tisztviselő esetében 15 százalékkal.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »